ВЕСТИ, ИНФОРМАЦИЈЕ, НОВОСТИВЕСТИ, ИНФОРМАЦИЈЕ, НОВОСТИ
ВЕСТИ, ИНФОРМАЦИЈЕ, НОВОСТИВЕСТИ, ИНФОРМАЦИЈЕ, НОВОСТИ
АКТУЕЛНОСТИ

Велики интервију председника Јединствене Србије, Драгана Марковића Палме за  лист „Експрес“

Јединствена Србија

01. Септембар 2017.

Велики интервију председника Јединствене Србије, Драгана Марковића Палме за лист „Експрес“

 

Медиј: недељни лист „Експрес“

Новинар: Вања Мариновић

 

О Драгану Марковићу Палми тешко је рећи нешто ново, а опет шта год о њему напишемо – мало је! Можемо рећи да је лидер Јединствене Србије, да је коалициони партнер социјалиста и близак пријатељ Ивице Дачића, али и Светлане – Цеце Ражнатовић. Можемо рећи и да је већ пуних 13 година, на овај или онај начин, на челу Јагодине. Многи га славе, посебно они који добију једнократну помоћ од града, који добију посао, коме нађе партнера (да, да чак је и то радио, али нипошто геј партнера), коме запосли макар једног члана породице, коме дете пошаље на бесплатно летовање у Грчку.

Други га оспоравају, зову га локалним шерифом, оптужују за афере око горива и “Колубаре”, непотизам и незаконито трошење градских пара. Осим тога, Марковић је власник једне телевизије на којој се појављује чак и више од председника Александра Вучића, љубитељ је жирафа и светлећих фонтана, а посебно свог бокс клуба “Палмини тигрови”.

У званичној биографији наводи се да је пословну каријеру започео помажући оцу да пече циглу, да би касније постао приватни предузетник и власник фирме “Палма” за транспорт и трговину.

У међувремену од Јагодине је направио паралелан свет – или је то све превише добро да би било истинито, или ћемо тек сазнати шта је то у ствари…

Све то можемо рећи и опет није доста – Палму једноставно треба доживети. Управо због тога, како бисмо га што више приближили читаоцима, одлучили смо да разговор који је вођен са Марковићем пренесемо интегрално и без интервенција.

 

Друштвене мреже горе због снимка на којем се види да на некој лицитацији делите грађанима једнократну помоћ. Многи Вас критикују, зову Вас робовласником, локалним шерифом… Па јесте ли робовласник?

 

Ми то у Јагодини радимо тринаест година, постоји скупштинска одлука и средства се планирају у буџету. Имамо критеријум на основу ког делимо новац грађанима, ту одлуку доноси Центар за социјални рад и Комисија за социјална питања. Даље, како смо донели… Значи, две хиљаде за једно болесно лице, четири хиљаде динара за лекове ако су брачни пар. Три хиљаде по детету ако има троје деце, а ради само један родитељ, ако раде оба родитеља, две хиљаде. Ако има четворо деце, дванаест хиљада динара. Зашто ја то радим? Зато што ја познајем осамдесет одсто грађана Јагодине, јер ово је четврти мандат где моја партија, коју ја водим, побеђује преко педесет посто. И није то ни популизам нити политички маркетинг. Они који ме критикују, нека и они раде то.

А одакле све те паре?

 

 Одакле ми паре? Ми смо једини град у Србији који не плаћа ништа члановима Градског већа, у другим градовима чланови ГО бруто примају и до сто педесет хиљада динара плату. Ми смо једини град у Србији где одборници немају ни дневнице, плате, где чланови наџорних одбора не примају ништа. Једини град у Србији који на основу броја становника може да запосли двадесет пет комуналних полицајаца, а нисмо ниједног запослили. Тако да ми штедимо на месечном нивоу између девет и једанаест милиона динара. Једини град у Србији где тринаест година, ђаци који заврше четврти и осми разред, о трошку Скупштине града иду на море. Млађи у Црну Гору, средњошколци у Грчку. И то је популизам за њих. Ми смо једини град у Србији који пријављује донаторе. Ја нисам видео ниједан град да је пријавио донаторе и да каже од донатора водим… Не знам никога, као ја. Ја сам тренутно у Грчкој, довео сам триста просветних радника, разредних старешина и учитеља који преузимају први разред. Обезбедио сам донатора да од 30. октобра, 1. новембра водим шест стотина студената у Беч. То радим већ десет година. Је л’ и то популизам? Па њима делује тако. Уопште не слушам шта прича опозиција. Ти грађани су у тешкој социјалној ситуацији управо због тих људи који су данас у опозицији, а некада су били у власти. Распродали су њихове фабрике, оставили их без посла, а сваком од њих је требало десет до петнаест година до пензије. Када су стекли право да иду у пензију, просечна плата, без ових петнаест година кад се рачуна, мала је и зато су пензије мале у Србији. Значи, они имају највећу одговорност, опозиција и председници тих опозиционих партија. Мени не смета то ништа, право да вам кажем, што на друштвеним мрежама се појављују измонтирани прилози. Тај један који ме је критиковао кад је био у власти, сад је опозиција…

 

На кога конкретно мислите?

 

Па на неколико опозиционих лидера. Слушајте, они дају крв, поведу пет камера кад су били власт, да сликају како они дају крв. Па срам те било, бре. Па, бре, треба да даш крв, шта једеш, каква је твоја таблица исхране, а каква је таблица исхране оних болесних људи. И чиме се хвалиш, бре? И сад они мени причају… Нападају ме што ја помажем грађане из буџета. За све постоји одлука. Па наравно да ћу да помажем.

 

Али и Ви сте повели камере да Вас сликају?

 

Ја морам јавно, јер то су градске паре. Ја морам јавно да кажем коме дајем.

Значи, Ви фактички грађанима враћате њихове паре?

 

Пазите, ја хоћу да они који пуне буџет и да буду корисници буџета

 

А како то да Јагодини не треба комунални полицајац? Сами сте тако одлучили или…

Па шта треба? Да пуним буџет од казни? Да ми казни оног који је дошао у апотеку да купи лекове и паркирао кола на пет минута?

 

Значи, у Јагодини нема казни за прекршаје?

 

Па људи поштују… Шта, бре, треба да казним оног ко хоће да догради једну собу јер му се родило дете, па је сипао песак испред капије? Је л’ тако да пуним буџет? Нећу да кажњавам грађане и да пуним буџет од казни, већ од пореза на плате, од новозапослених радника, од изградње нових зграда, јер се комуналије за изградњу објеката плаћају за пословно-стамбени простор… То хоћу да ми буду изворни приходи, а не од казни.

Је л’ заживела најављена мера да ћете одузети фотеље градским функционерима и заменити их дрвеним столицама? На чему сада седе?

 

Кад сам то говорио, нисам мислио на Владу и на председнике државе. У Влади морају да постоје фотеље, долази нам цео свет, хвала богу, све више и више. Али за локалне самоуправе? Председници општина и градоначелници не могу да седе на фотељама. Мораш да седиш на хоклици столици, да ти буде тврдо нешто. Кад мислиш да си најсрећнији, а они који су те гласали једва преживљавају, и ако си срећан, има да ставиш камен у ципелу да те све време жуља како би мислио о онима другима и да ли је и њима лепо.

 

А на каквој столици Ви седите?

 

Ја сам то рекао дан пре него што сам пошао у Грчку. Када се вратим, негде између 10. и 15. септембра, биће аукција продаја фотеље. Моја фотеља кошта триста евра, ја ћу за ту фотељу најмање три хиљаде евра да узмем на аукцији. И фотеље где седе функционери, од градоначелника, заменика градоначелника, заменика председника Скупштине… И тако, ми ћемо да дођемо до десет хиљада евра на тај начин и да поклонимо породицама које имају више деце. Међутим, велики број њих не зна шта је хоклица столица, јер они су рођени у лифту. Никада се нису намучили, лидер постави своје име и постане функционер, а не зато што треба да буду то што јесу. Нека виде како изгледа хоклица столица. Данас се она користи само за мужу крава на селу.

 

Значи, преносите хоклицу са села у Скупштину града?

 

Ја ћу да примам госте…

 

На хоклици?

 

Ма не, за госте ће бити удобне столице, јер у Јагодину долазе амбасадори, привредници, Италијани… Нећу да кажу ми смо пропали, седимо на дрвеним столицама. Али ја ћу њима да објасним зашто ја седим на дрвеној столици. Очекујем да ћу да узмем десетак хиљада евра за те столице, биће неких четири или пет фотеља, значи око десет хиљада евра минимум. Биће разгледање пет дана, од десет до дванаест. Разумете, као права аукција, лицитација. Мора да уплате десет одсто од процењених вредности фотеља да би изашли на лицитацију.

 

Хоћете ли позвати и политичаре?

 

Ма какви политичари. Па седамдесет посто политичара у Србији ништа нигде не плаћа па ће да купе фотељу. Они не знају колико је килограм прасетине на пијаци, колико је бостан....Кад се појаве они им одмах пуне гепек. Платили би само када би их два полиццајца држала да им узму паре из џепа.

 

Па било би занимљиво рецимо да Ивица Дачић купи Вашу фотељу....

 

Ивица Дачић је један од најбољих политичара у Србији. Нећу то да радим зато што смо у коалицији и нећу да правим политичку фарсу око тога. Фотеље ће да купе привредници који имају пара и тај новац ће отићи у хуманитарне сврхе.

 

Хајде да пређемо на државну политику. Да ли сте прежалили избор Ане Брнабић за премијерку, будући да сте најжешћи критичар ове одлуке?

 

Само да вам кажем, ја нисам ни срећан нити сам прежалио избор премијерке, јер немам за чим да жалим. Жалите за нечим што волите, а пропустите прилику, а мој став око тога је познат. Жао ми је што сам гласао против министара, у Влади има много добрих. Када је у питању премијерка, лично немам ништа против те даме, нек она ради свој посао. Нисам је до сада нигде видео ни срео...

 

Добро али сте рекли да она није Ваш премијер. Јел се макар то променило?

 

Мој председник је Александар Вучић. Ја кад путујем негде у иностранство не критикујем никога од функционера. И када сам био опозиција и сада када сам власт. Не критикујем, а и не помињем. Ако ми неко, не да ми није вољи, него ако лоше ради или не испуњава критеријуме, о њему не причам.

 

Да ли Брнабићева добро ради свој посао?

 

Она има колективни орган, колективно одлучивање. То да ли неко добро ради, сагласност за тако нешто има обавезу да да или да скине нешто има само Александар Вучић, јер је он једини који је од свих европских кандидата за председнике победио у првом кругу. Грађани су му директно дали поверење и мене не интересује Ана Брнабић, није предмет мог интересовања.

 

 

Многи су писали да се сте љути на Дачића јер је на крају подржао Ану. Јесте ли му на крају опростили?

 

Не, нисам љут, ми тако дуго и трајемо. Ми смо се договорили да аутономија по појединим питањима мора да постоји. Без аутономије партије или политичара кратког је даха све што радите. Неколико пута се десило да је Ивица у Скупштини био уздржан или против, а ми као његови коалициони партнери смо гласали „за“. И зашто би се свађали око тога? Па да сви исто мислимо били бисмо у истој партији. Па зашто постоји вишестраначки систем.  Не зато да сад неко клима главом као папагај, или да Ивица на све што ја кажем-каже „ок шефе“. Аргументи и чињенице морају да се користе за нешто да би ми изгласали.

 

 

Да ли би Дачић био бољи премијер од Брнабићеве?

 

Избор премијера је био у скупштини, а Ивица Дачић веома добро обавља своју функцију министра иностраних послова. Дачић је са Вучићем један од најискуснијих политичара у Србији. И није за поредити та два имена.

 

Многи фунционери СНС су Вам замерали због Вашег става око избора Ане Брнабић. Било је доста претњи, критика......

 

Ма није тачно

 

Како није? Па многи су Вам поручили да нећете бити део власти уколико не подржите Брнабићку?

 

Па ја нисам у власти како да је напустим?

 

Како нисте? Ма малопре сте изјавили да сте у власти, на крају крајева део сте владајуће коалиције...

 

Па ја немам ниједну функцију , нити имају функције чланови Јединствене Србије или посланици.

 

Добро али сте део владајуће коалиције....

 

Само полако ја подржавам господина Александра Вучића и све оно што је добро од закона. И подржаваћемо и даље као и пре што смо подржавали. Према томе Вучић није онакав каквим су опозиционари хтели да га направе :да наређује, да је шериф итд. Ето видите питао ме шта мислим о Ани. Ја сам му одговорио да не могу да гласам за Ану и питао га шта да кажем новинарима? Он ми је рекао:  Реци то што си рекао мени. Тако да нек стоји етикета која је залепљена Вучићу, да не знам у Србији постоји блокада медија, овога, онога и тако даље. И ја сам му захвалан на томе. Ја сам школски пример.

 

Па да, али ипак кажете да сте га питали шта да кажете новинарима....

 

 

Зато што смо у коалицији: мени је стало до његовог мишљења. Он је показао и тим гестом ме везао за њега више.

 

Али шта је са критикама функционера СНС? Зар не мислите да иза њихових, стоје заправо Вучићеве критике?

 

Не, али често се у јавности тако говори. Право је сваког посланика, да каже ако мисли другачије од мене. Ја се на то уопште нисам обазирао. Ја сам такав рођен, не могу да се променим. ЈС је породична партија и тај породнични принцип нас је окупио. Ту је тачка и сада и за сва времена.

 

Добро да питамо овако; да ли сте Ви сада у свађи са напредњацима?

 

Не. Нисам ни тада био. Тамо има много  добрих и способних људи.

 

Али председник ИО СНС Дарко Глишић је у интервијуу за Експрес да Ви већ пуних 15 година послујете у Јагодини домаћински на рачун државе, и да сте у граду угрозили текућу ликвидност.Није тачно, он и ја само се после тога чули и то јесте дезинформација његова.

 

Како мислите дезинформација: Па човек је то рекао у интервијуу?

 

Слушајте, нећу да се бавим тиме, не разговарам и не договарам се са функционерима СНС, има их доста, већ са Вучићем.

 

Добро хајде да пређемо на неке забавније теме. Последњих дана је у медијима апсолутни хит и Ваша фотографија са Дачићем на мотору. Да ли се више окрећу за Вама када возите Ивицу или неку женску особу?

 

 

На мотору возим само једну згодну и најлепшу жену која се зове Снежана Марковић и која је се удала за мене са својих 16 година, а ја сам имао тада имао 19. Ево ми се бавимо пољопривредом и пре неки дан смо мотором обишли кукуруз. А Дачић је дошао на мој позив у Паралију, не иде на одмор, не иде на море, и сада се није купао није ушао у воду.  Човек дошао мало да му не звоне телефони, да се одмори мало.

 

Посетио Вас је и његов син Лука Дачић. Да ли њега видите као Дачићевог политичког наследника

 

Не, Лука је много добро дете и нема неке велике политичке амбиције. Међутим има нешто што се зове генетика. Има Дачићеву генетику да му оставите микрофон и кажете :ај сада причај. И то је заиста за сваку похвалу.

 

Занимљиво је да сте пуних 13 година на челу Јагодине. У чему је тајна?

 

Па нема тајне, све је видљиво: сва села смо асфалтирали, у сваком селу је изграђен Дом културе, свако село је добило нову адаптирану школу, пензионерски клуб, амбуланту, пошту. Савако село има гас, мали спротски терен и велики, мали је расветом. Пали се улична расвета, пали се расвета на спортском терену. Нема разлике између сеоске и градске инфраструктуре. Морате да бринете о људима да им помажете онима који немају, да их запошљавате. То није никаква тајна, ја нисам патентирао оно што радим, могу и други.

 

Ово упутство и власти и опозицији може да послужи као савет?

 

Ма не гледам уопште на опозицију, то нема нигде на свету да се опозиција свађа и то ружним терминима. Па шта би радили када би дошли на власт, тукли би се сваки дан. Они немају ничег заједничког, осим жеље да свако од њих буде председник Србије или премијер. О томе одлучују грађани, а не амбиције појединаца или рођака. Пракса треба да буде: дај му власт па да видиш какав је човек. Али када се они свађају овако, па ко да им да власт.

 

 

Како ће проћи на београдским изборима?

 

Победиће ова већина која има већину у парламенту, и то са много јаким резултатом, јачим него на парламентарним изборима.

 

Значи СПС и СНС ће дефинитвно имати заједничког кандидата на изборима?

 

Како СПС? Ја сам председник Јединствене Србије, а где је ЈС, ту је и СПС. Београд није ни Врање ни Лозница, ни Прокупље. Београд је метропола, главни град Србије и око њега морамо бити јединствени.

 

Добро а ко ће бити тај кандидат?

 

Немам појма имамо много добрих и способних људи за то, и на једној и на другој и на трећој листи...

 

Значи подржаћете кога год власт буде предложила.

 

Па не кога год, није то нека функција портирска, али сам сигуран да ће владајућа коалиција дати доброг кандитата.

 

И даље много пажње привлачи Ваш музеј воштаних фигура у којем има много политичара. Ко је следећи кандидат за воштану фигуру?

 

За сад су ту Коштуница, Ђинђић, Милошевић, а рекао сам да ћу направити и фигуре Дачића и Вучића и направићу их. Они су обележили једно време и веома квалитетно представљају Србијуи заслужују да постану, да не кажем чланови  те велике породице. То су стварно историјске личности и Србија им је захвална на свему.

 

А Богољуба Карића?

 

Богољуб је српска привредна легенда и човек који зна да прави паре, а да корист има и држава. Он заслужује, хајде да се не мешам много у кадрове, заслужује веома високо место.

 

Шта бисте му Ви дали да сте у позицији да одлучујете?

 

Ја не размишљам фигуративно, шта би било кад би било. У сваком случају добро је што нам се Богољуб вратио. Ја се мало разликујем од ових из Београда, дакле специфичан човек.

 

А која је разлика између Јагодинаца и Београђана када је реч о политичарима?

 

Ви сте дама, не могу да говорим како говоре они,  како  ми. Београђани су добри људи, волим Београд, доста Београђана долази у Јагодину. Ми не треба да се делимо на Београд, Јагодину, Лесковац, Пирот, Књажевац. Сви смо ми Срби и треба да навијамо за Србију.

 

Мало по мало појави се нека вест да сте довели неког инвеститора у Јагодину...

 

Довео сам 12 инвеститора, већ  ради седам фабрика, а почело је да се прави још. Први сам направио индустријску зону, две године ме нико не зове, почела трава да расте, а онда сам кренуо у Европу. Отишао сам у Италију, звао једног, другог, већ после трећег су ми они били економски амбасадори.

 

Па шта се све изградило на тој Вашој трави?

 

Има фабрика за производњу селотејп трака и амблажа за брзу храну,фабрикља за  ауто цираде, ауто седишта, фабрика кухиња, прецизне механике, украсног намештаја, папуча која је нажалост изгорела скоро.

 

Шта Вам каже председник Вучић за тај Ваш позамашан списак?

 

Ја знам колико је тешко довести инвеститоре, а Вучић их је довео за много кратко време. Да би инвеститор ушао у Србију мора да постоји олитичка стабилност , реализација прописаних обавеза, од меморандума, уговора, анекса уговора и у Србији се све то поштује,.

 

А јел се траже субвенције?

 

Фијат има посебан статус, али наравно да странци траже што више могу да добију. Међутим Србија има добар критеријум за стране инвеститоре.Тај критеријум стоји на папиру. Нама сваке недеље долази неки страни инвеститор са којим разговарамо.

 

Сваке недеље?

 

Да, сваке недеље.

 

 

 

Хвалили сте Вучићев позив на убутрашњи дијалог по питању Косова. Да ли је тајдијалог покрент и хоће ли икада бити покренут?

 

 Тај дијалог још није започет, али ми морамо да ставимо на сто чињенице. Онај газда од малопре који тражи дозволу јер хоће да прошири једну собу, или иде да региструје фирму, он не иде у Београд, него у Приштину. Лако је давати налоге из Београда шта да раде Срби на Косову, а они тамо живе са Албанцима. Нико није рекао да треба признати независно Косово, али треба разговарати, та сарадња мора да донесе бољитак за грађане, Србе које живе на Космету. Убеђен сам да први човек Србије неће издати инересе Србије нити повредити своју функцију.

 

Да ли је решавање тог питања могуће, а да на крају не дођемо до коначног захтева за признавање независности?

 

Хајде да констатујемо да је Косово отето. И када Вам нешто отму, ваљда је боље да разговарате да нешто можете да урадите за Србе на Косову, него да кажете да не желите, дистанцирате се и фурате ваш фазон. Дијалог је обавезан, у том дијалогу ће сигурно Албанци имати веће апетите. Али знате шта ми Косово водимо као српску територију, и дијалогом морамо да допринесемо већу безбедност. Не сме да постоји дискриминација, да иста права на новим радним местима имају и Албанци и Срби, једноставно да се Срби не осећају као грађани другог реда.

 

 

 

 

 

 

 

Јединствена Србија

11. Јун 2018.

Председник Јединствене Србије тражи ванредну седницу владе поводом вишедневних блокада саобраћајница у Србији

 „Моје питање за Владу Србије је да ли зна да је у Србији већ 5 дана ванредно стање због блокада саобраћајница широм земље. Ово што ради 5 – 6 опозиционих политичара превараната, који позивају грађане да

Прочитај све

Јединствена Србија

09. Јун 2018.

Председник Јединствене Србије позвао владу Грчке да упути ноту поводом учесталог насиља над Србима на КиМ

  Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма разговарао је у Солуну са министарком у Влади Грчке задуженом за покрајине Македонију и Тракију, Маријом Кољом Царухом, која је и народни посланик у грчком парл

Прочитај све

Јединствена Србија

08. Јун 2018.

Јединствена Србија четврту годину заредом отворила канцеларију у грчком летовалишту Паралији

ПАЛМА : ЕВРОПСКА УНИЈА ДА НАС ВИШЕ НЕ ЛАЖЕ У присуству око 4 000 грађана из свих крајева Србије, Јединствена Србија је четврту годину заредом отворила своју канцеларију у једном од најпопуларнијијх грчких летовалишта Па

Прочитај све

Јединствена Србија

03. Јун 2018.

Анђели пакла су анђели пријатељства

  „Анђели пакла су показали за време боравка у Јагодини да су анђели пријатељства. Било их је преко 3300 из 50 земаља света, из свих европских земаља и из САД, Канаде, Аустралије, Уругваја, Бразила. За време

Прочитај све

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >>