ВЕСТИ, ИНФОРМАЦИЈЕ, НОВОСТИВЕСТИ, ИНФОРМАЦИЈЕ, НОВОСТИ
ВЕСТИ, ИНФОРМАЦИЈЕ, НОВОСТИВЕСТИ, ИНФОРМАЦИЈЕ, НОВОСТИ
АКТУЕЛНОСТИ

Интервју недеље у дневном листу Курир-председник Јединствене Србије,  Драган Марковић Палма

Јединствена Србија

28. Октобар 2018.

Интервју недеље у дневном листу Курир-председник Јединствене Србије, Драган Марковић Палма

Лидер Јединствене Србије и председник Скупштине града Јагодина, Драган Марковић Палма каже да је спреман за ванредне парламентарне изборе, ако тако одлучи СНС, са председником Александром Вучићем на челу. Признаје да би у новој расподели, после избора, били они редовни или ванредни, прихватио да се „пресели“ у Немањину 11. Марковић прича о томе да ли ће коалиција са СПС опстати, зашто не мисли да је погрешно што није подржао избор Ане Брнабић за премијера , иако како каже не мрзи хомосексуалце.

 

Председник Србије и СНС Александар Вучић не искључује могућност ванредних парламентарних избора. Има ли разлога за превремене изборе?

 

Мојој коалицији СПС-ЈС не би било први пут да иде на ванредне изборе. Ми смо увек спремни. Ми не водимо кампање само кад се распишу избори, ми се боримо од дана кад се заврше избори да реализујемо оно што смо обећали. Међутим, очигледно, ова опозиција је неко ко наводно тражи посао, а користи социјалну помоћ па моли бога да га не нађе. Ако опозиција жели изборе и председник Вучић и СНС одлуче да се ти избори распишу, ми ћемо то подржати.

 

Да ли би превремени избори нешто променилиШ

Да, јер би се неке опозиционе партије угасиле као чучка лампа кад нестане гас, што бисмо рекли ми Поморавци.

 

Шеф социјалиста Ивица Дачић се похвалио да је коалиција СПС-ЈС најдуговечнија, трајете 10 година. Можете ли да гарантујете да ћете опстати после следећих избора?

 

Имајући у виду добру сарадњу од 2008, да се никад нисмо посвађали Ивица и ја, нити наше партије, не видим зашто не бисмо имали заједничку сарадњу још 10 година. То што ми досаљд нисмо тражили министарска места не значи да смо љубоморни на СПС и Дачића што имају министре. После следећих избора можда се деси да и ЈС има неког министра.

 

Ко би други из ЈС , осим вас, могао у владу?

 

Одбио сам раније Вучићеву понуду за министарску функцију. Али шта је поента? Показао сам да ми не треба функција да бих радио за Србију. У Турској сам био примљен на највишем нивоу, у Аустрији имам већ 10 година сарадњу са Слободарском партијом Ханс Кристијана Штрахеа , који је вицеканцелар и има још 6 министара у влади... Сигуран сам да мији одласци у Бугарску, Грчку и нарочито у Русију нешто допринели Србији. Они знају да немам високу државну функцију, али очигледно су им њихове службе, амбасаде у Србији, дале информацију да сам ја високо рангиран по популарности у анкетама.

 

Дакле, ако стигне понуда, долазите у Немањину 11. На чело ког министарства?

 

Не размишљам у том смеру. Ако требам  тој новој  влади, прихватићу да будем министар. Желим критеријум – где си ти, пријатељу био последњих 15 година и шта си радио? Јеси имао трафику, јеси био у школи, ложач, директор... Какви су вам резултати? Пазите, нико од политичара не може даа добије гласова колико ја добијем у селу где сам рођен – 2000 бирача, изађе 90 одсто, ја добијем 90-95 одсто гласова. То нигде у Србији не постоји. Тешко је у селу где сте рођени, а економски се разликујете од већине, да вас призна народ.

 

Не бисте ваљда на чело здравства, финансија...?

 

Не, не желим нешто где је специјалност струка, типа министар здравља. Нисам ја политичар опште праксе у том смеру.

 

Привреда?

 

Нећу да лицитирам. Ако будем потребан, ту сам. Шта год сам радио у животу имао сам висок резултат – у спорту, у привреди, у пољопривреди, хуманост, борба против беле куге... Нисам политичар опште праксе, али се разумем у све. Једини сам политичар који није променио број мобилног телефона од кад сам га купио. Шта то значи? Доступан сам грађанин. Једини сам политичар који иде на море где и обичан народ, у Паралију, а не на егзотична острва.

 

Хвалите се да сте успешни у борни против беле куге.

 

У Јагодини сваке године има више ђака првака него предходне. Први смо још пре 7 година увели да породице које имају треће и четврто дете – да та деца до 18. Године добијају месечно 200 евра. Већ две године је на снази – ако неко има 38 година, а уђе у брак, добије 300 евра у кешу.

 

Заложили сте се за враћање производње и извоз трактора, под слоганом „купујмо наше тракторе и наше пољопривредне производе“. Стручњаци су то оценили као немогућу мисију.

 

Није немогућа мисија. Довео сам 12 фабрика у Јагодину, девет ради. Зашто да купујемо фабрике који се производе у другим земљама?!

 

Нисте подржали избор Ане Брнабић за премијерку. Како после нешто мање од годину и по дана оцењујете њен рад као председнице Владе? Мислите да сте погрешили што је нисте подржали?

 

Моје и мишљење ЈС се није променило. Два мушкарца да роде дете не могу, две жене да роде дете не могу, усвајање деце два мушкарца или две жене никад нећемо да подржимо. Не могу у Скупштини да подржим ниједан закон у том смеру, нити геј параду. То није идеологија, то је патротско- породично – родитељско убеђење.

 

На страну сексуална оријентација. Како оцењујете њен рад као премијерке?

 

Уопште се не бавим радом премијерке. Влада је колективни орган. Ценим Вучићев рад. Вучић даје идеје, обезбеђује средства, прави међународне контакте, захваљујући њему углед Србије је побољшан.

 

Како видите решење проблема Косова?

 

Онако као то раде Вучић и Дачић. Све смо пробали, али важно је да не желимо да дамо све, а да ништа не добијемо. Јесмо за компромисно решење, али не да се призна независност КиМ. Имамо проблем са неколико држава из ЕУ и једном светском силом које су направиле Бриселски споразум и натерале нас да га потпишемо. И сада Албанци неће да формирају ЗСО, кажу да је то противно уставу. Па знали су то и пре него су потписали. Сад хоће и војску да формирају. 

Верујете ли да ће се решење косовског чвора постићи у скорије време?

 

Нисам неки оптимиста. Кад би сад питали Вучића и Дачоћа „шта“, ни они не би знали више, зато што су преварени. Чекамо неко време да та међународна заједница једном схвати да је Србија испунила све међународне обавезе и да каже косовским Албанцима да морају да поштују и испуне оно што су потписали у Бриселском споразуму. Србија треба да схвати да се глобална политика не мења персоналном променом у власти у великим земљама. Остала је спољна политика иста иако је Доналд Трамп обећавао нешто друго. Имате ривалство између француског председника Макрона и немачке канцеларке Меркел, а Србија ту опет као мали миш који се ваља измешу два слона, па ви видите како ми ту можемо да преживимо.

 

Косово је усвојило закон којим започиње формирање војске . Да ли је то претња по безбедност целог региона?

 

То није дозвољено ни по резолуцији 1244, али, ето, Американци кажу да то могу косовски Албанци да ураде. Тиме ће Срби на Ким бити угрожени. По резолуцији 1244 војска не може да дође на север Ким. Тамо су Кфор и Умник.

 

НИСУ БАЦАЛИ ПРИНЦЕС КРОФНЕ

Албанци очекују пријем у Интерпол. Верујете ли да ће бити успешни напори српског државног врха да то спрече?

Ако се то догоди, биће на списку више хиљада Срба на Интерполовим међународним потерницама . Где год да крену да пређу границу биће ухапшени. И то Срби, који су били жртве. Да ли има већег ратног злочина од НАТО агресора?! То су највећи ратни злочинци свих времена. Па јесу ли они из авиона бацали банане и принцес крофне? Не, него бомбе и рушили цивилне објекте и убијали цивиле. Знате ли ви да сада свака пета жена не може да роди дете, а свака четврта не може да изнесе трудноћу до краја. Због бомби од осиромашеног уранијума које су бацане на Србију. Ако су италијански војници тужили НАТО, зашто ми то да не радимо?

 

У мају је основана комисија за утврђивање последица бомбардовања у Србији?

 

Смета ми што та наша комисија има две године да испита и направи записник шта је НАТО урадио. Довољно им је три месеца. Цео свет зна шта су агресори урадили. Ти НАТО злочинци су извршили геноцид. Геноцид је кад се убијају цивили и руше цивилни објекти. Сарадња са НАТО да, али то не смемо никад да заборавимо.

Jединствена Србија

20. Јул 2019.

АКВА ВОЗ СТИГАО У ЈАГОДИНУ

Због великог интересовања за Јагодину као туристички центар, предузеће “Србија воз” из Београда увело је посебну железничку линију Београд – Јагодина – Београд, на којој сваке суботе саобраћа &ldq

Прочитај све

Jединствена Србија

10. Јул 2019.

Први човек Јагодине и Јединствене Србије о политици , успостављању економске и пријатељске сарадње са другим државама , погодностима за грађане и резултатима

ПАЛМА: ДОШЛО ЈЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ДЕЛА ВРЕДНУЈУ Јагодина је прошле недеље, као и много пута до сада била у центру пажње јавности Србије и региона. Најпре је у четвртак у поморавској престоници снимана Жикина шареница, а у нед

Прочитај све

Јединствена Србија

09. Јул 2019.

У препуној спортској хали у Јагодини, одржан 22. међународни кик бокс меч поводом славе Светог Јована

  ПАЛМИНИ ТИГРОВИ – ГРЧКА 3:3 Пред 6 000 гледалаца, у спортској хали у Јагодини, одржан је 22. Међународни кик бокс меч поводом славе села Кончарева Светог Јована. Меч је одржан у Јагодини уместо на стадиону

Прочитај све

Јединствена Србија

07. Јул 2019.

Гуверенер египатске регије Црвено море др Ахмет Абдалах борави у посети Јагодини

  У АКВА ПАРКУ У ЈАГОДИНИ СЕ ОРИЛО : „ЕГИПАТ, ЕГИПАТ“ У Јагодини борави високи египатски функционер, гувернер регије Црвено море др Ахмет Абдалах, који је данас у пратњи свог домаћина, председника Једи

Прочитај све

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >>