ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 16.03.2023.

Драган Марковић Палма окупио аустријске и српске привреднике у Бечу

ПАЛМА : ДОЂИТЕ И ИНВЕСТИРАЈТЕ У СРБИЈИ, ЈЕР ЈЕ СРБИЈА НАЈСИГУРНИЈА И НАЈСТАБИЛНИЈА ДРЖАВА У ЕВРОПИ

У Бечу је председник Јединствене Србије и председник Парламентарне групе српско – аустријског пријатељства у Скупштини Србије и председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма окупио аустријске и српске привреднике и на састанку привредника Србије и Аустрије се захвалио аустријским компанијама које већ раде у Србији и Јагодини и позвао друге да дођу у Србију и отворе фабрике. Састанку су присуствовали власник компаније „Шибел“ Клаус Шибел, чија је компанија већ почела производњу у Јагодини, затим Жељко Воцинкић генерални директор компаније ПОРР за Балкан, а компанија „ПОРР“ запошљава широм света 22 000 људи и прошле године је имала промет од 6 милијарди евра, Патрик Волкерт чија компанија се бави некретнинама и грађевинарством у Аустрији и има 260 радника, Рудолф Хаис власник грађевинске компаније „Рохачек“, Бен Хајрадин власник компаније „Персоналити“, Младен Филиповић председник Привредне коморе Републике Српске у Аустрији, Зоран Калабић директор компаније “Ера 4мобилиен“ у Бечу, који је и добитник признања од председника Србије Александра Вучића на Дан државности Србије, Дејан Качавенда директор компаније за финансије и осигурање „Ерге група“, Горан Крстић власник компањје која се у Аустрији бави транспортом, Дико Митровић власник грађевинске компање у Бечу и многи други. „Желим на почетку да се захвалим аустријским компанијама које већ раде у Србији и Јагодини, а посебно компанијама „ПОРР“ и „Шибел“ који су отворили своје фабрике и погоне у Јагодини, а све остале позивам да инвестирају у Србији и отворе фабрике, јер је Србија најсигурнија и најстабилнија држава у Европи. Већина градова у Србији даје бесплатну локацију за изградњу фабрике, а држава Србије даје субвенције на основу броја радника и на основу висине инвестиције, тако да је Србија најповољнија за инвестирање у Европи. Ако је компанија „Фишер“, која је 5. по економској моћи у Немачкој изабрала Србију и Јагодину да отвори фабрику и сада проширује производњу, онда сигурни будите да у Србији постоји сигурност капитала, курс евра мирује, у Србији је политичка стабилност и Србија је данас на међународном плану популарнија него икада. У Србији је данас просек плате 730 евра, а у државама Европе 1500 евра, али више грађанин Србије може купити за 730 евра, него грађанин Аустрије или неке друге европске земље за 1500 евра. Поред тога у Србији су енергенти најјефтинији и пореске стопе најниже. Када неко хоће да отвори фабрику у Јагодини, ја му дам број телефона од власника компаније која већ послује у Јагодини и он ће вам најбоље рећи да ли је задовољан. Ти власници фабрика који раде у Јагодини су наши најбољи амбасадори. Од онога што се договоримо град Јагодина испуњава 130 посто, као и држава Србија према инвеститорима, дакле 30 посто више од договореног и имате максималну логистику", рекао је Марковић.

КЛАУС ШИБЕЛ : СВЕ ШТО ЈЕ ГОСПОДИН ПАЛМА РЕКАО ЈЕ ТАЧНО

Власник аустријске компаније „Шибел“ која је већ поћела са производњом у Јагодини, а производи велике машине и турбине углавном за нафтне компаније, Клаус Шибел рекао је да је све што је Драган Марковић Палма рекао је тачно. „Пре 4 године сам имао част да упознам господина Палму и да кренемо у сарадњу између града Јагодине и моје компаније. Могу да потврдим да све што је господин Палма рекао је тачно. За време пандемије имали смо, као и сви остали у Аустрији проблема са растом цена, али знали смо да ћемо у Јагодини да завршимо посао и моја компанија „Шибел“ је већ почела са производњом у Јагодини и ускоро стижу и нове машине. Отварање фабрике у Јагодини је одлична одлука моје компаније“, рекао је Клаус Шибел.

ВОЦИНКИЋ : КОМПАНИЈА ПОРР У ЈАГОДИНИ ПЕРФЕКТНО ФУНКЦИОНИШЕ – ОТВАРАМО ВОДЕНИ ПУТ ДУНАВОМ ДО СРБИЈЕ

Генерални директор компаније ПОРР за Балкан Жељко Воцинкић рекао је да та компанија у Јагодини перфектно функционише. „Компанија ПОРР запошљава широм света 22 000 људи и наш промет је прошле године износио 6 милијарди евра. Компанија ПОРР дуго ради у Србији на бројним инфраструктурним пројектима и пројектима депонија и рециклаже. Могу да кажем да у Јагодини и околини запошљавамо 550 људи и да ПОРР у Јагодини перфектно функционише. Оно што је наш следећи пројекат је водени пут Дунавом до Србије, којим ћемо лакше моћи да довозимо разне грађевинске материјале“, рекао је Воцинкић. Рудолф Хеис из компаније „Рохачек“ као и Дејан Качавенда из компаније за финансије и осигурање „Ерге група“ изразили су интересовање за инвестирање у Србији и Јагодини. Власник компаније „Ера 4мобилиен“ Зоран Калабић захвалио се Драгану Марковићу Палми на овом сатанку са аустријским и српским привредницима. Марковић је у закључку још једном позвао аустријске инвеститоре да дођу у Србију и увере се да се Србија развија муњевитом брзином. Састанку српских и аустријских привредника у Бечу, присуствовали су и заменик шефа посланичке групе Јединствене Србије Живота Старчевић, градоначелник Јагодине Ратко Стевановић, начелник Поморавског округа Горан Милосављевић, као и бројни српски и аустријски новинари.