ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 07.07.2022.

Владика шумадијски Јован уручио Драгану Марковићу Палми највише одликовање Епархије Шумадијске Српске православне цркве Орден Светих крагујевачких новомученика Првог степена

ТРЕЋЕ ПРИЗНАЊЕ ЗА ПАЛМУ ОД СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Владика шумадијски Јован је на дан Светог Јована Крститеља у Храму Светог Јована Крститеља, на крсну славу ктитора овог храма Драгана Марковића Палме са породицом и села Кончарева, где се налази овај храм, уручио Марковићу највише одликовање Епархије шумадијске Српске православне цркве Орден Светих крагујевачких новомученика Првог степена. Владика Јован је служио свету архијерејску литургију, којој је присуствовао велики број верника као и председник Скупштине Србије Ивица Дачић. „Овај Орден брате Драгане говори све. Он говори о вашој вери и о вашој љубави. Хвала вам што чувате пре свега породицу, хвала вам што сте саградили овај прелепи храм, хвала вам што чувате веру и хвала вам што се трудите да помогнете више другоме него самом себи и тиме управо сведочите јеванђељу“, поручио је Владика шумадијски Јован.

ПАЛМА : ХВАЛА ПАТРИЈАРХУ ПОРФИРИЈУ НА СПОРАЗУМУ ПОМИРЕЊА СА ЦРНОМ ГОРОМ

„Желим да се захвалим на овом високом признању које сам добио из руку, могу слободно да кажем, мог пријатеља и брата Владике Јована. Ово је треће признање које сам добио од Српске православне цркве. Прво ми је Владика Јован уручио Орден Светог Симеона Мироточивог првог степена, а блаженопочивши Патријарх Иринеј ми је уручио највише одликовање Српске православне цркве Орден Светог Саве Првог степена. Ја овај орден делим са грађанима града Јагодине и целе Србије и са мојм братом Ивицом Дачићем, јер се заједно боримо да покажемо да не може нико да нам промени име и презиме и да нам „они“ причају ко смо, шта смо, одакле смо и чији смо. Захваљујем се Патријарху српском Порфирију који је недавно потписао Темељни уговор са Владом Црне Горе. Ја тај папир не бих назвао уговором, јер уговор значи да неко од некога нешто купује или врши неку услугу. Ја бих то назвао споразумом помирења и наставка сарадње и да више никада политика не дели два братска народа, народе Црне Горе и Србије. И посебно желим нашем Патријарху да се захвалим на томе. На данашњи дан Светог Јована Крститеља треба да праштамо и онима који су уместо православља све време пласирали неке своје политичке идеје, а не заслужују ни да им помињем име на данашњи дан, а не живе у Србији“, рекао је Драган Марковић Палма. „Слава се слави за породицу, за пријатеље и ја сам последње 23 године, пре короне,

имао на слави у Кончареву од 15 000 до 20 000 људи, на међународном кик бокс мечу, где су гостовале репрезентације од САД до Русије. Корона нас је спречила три године, а већ од 2023. године наставићемо да радимо оно што смо радили и пре короне. Желим да кажем да Ивица Дачић и ја никада нећемо гласати за независно Косово. То нама не стоји у политичком прогаму, ми смо рођени као такви, васпитани домаћински и не можемо никоме тако нешто да поклонимо. Они су нам привремено отели Косово, а када вам неко некада нешто отме, онда то можете некада и да вратите. Србија је била под Турцима 500 година и вратила је своју територију“ казао је Марковић. „Желим и да се захвалим председнику Србије Александру Вучићу и Ивици Дачићу што су много улагали у цркве и манастире, у нашу православну веру, у цркве и манастире на Косову и Метохији, у манастир Хиландар, а посебно им се захваљујем на завршетку изградње Храма Светог Саве у Београду.

Љубав се примењује у породици, а у политици се некада примењивала храброст и мудрост, а данас само мудром политиком треба да сагледано све оно што се дешава Србији, као што то раде Александар Вучић и Ивица Дачић“, казао је Драган Марковић Палма.