ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 08.12.2020.

"Гласаћемо за буџет, јер је инвестициони и домаћински" изјавио је председник и шеф посланичке групе Јединствене Србије Драган Марковић Палма

„Једиствена Србија ће гласати за Предлог буџета за 2021. годину из више разлога. Не можемо, а да не кажемо, да је ова 2020. година била сигурно најтежа година у економском смислу у последњих 15 година, али да је Србија успела да све своје обавезе исплати упркос пандемији корона вируса. Србија се у здравственом смислу снашла боље од много развијенијих европскх држава. Србија је сачувала стабилност динара, што је најважније, јер је стабилност динара донело економску стабилност и много инвестиција и страних и домаћих. Буџет за 2021. годину је пре свега инвестициони буџет. Капиталне инвестиције су веома важне, јер ту корисници нису само извођачи радова и они који врше услуге, већ и произвођачи. Први пут се десило у последње две године да ви немате слободног мајстора, тесара, зидара, електричара, да су сви ангажовани, али не негде у иностранству, већ у Србији. И овај буџет је и домаћински буџет, јер нисам могао да видим да у плану буџета постоји набавка аутомобила, као што је то било пре 8 година. Ја када би се питао, ја не би дао ниједном министру да га вози државни аутомобил. Да би постао министар треба да си нешто радио у животу, да имаш свој аутомобил и да се возиш својим аутомобилом. Али нема везе, то је пракса која се наслеђује. Социјална правда је исказана путем повећања плата и пензија. Није социјална правда одлазак на шалтер у Црвени крст по помоћ. Повећане су плате, од следеће године биће повећане пензије по швајцарском моделу, а до краја године сви пензионери ће добити једнократну помоћ, што је велика помоћ уочи Светог Николе, када пола Србије слави, а пола иде на славу. Значи два пензионера 10 000 динара и могу да спреме посну славу за 10 људи са тим новцем“, рекао је председник и шеф посланичке групе Јединствене Србије Драган Марковић Палма у расправи у Скупштини Србије о државном буџету за наредну годину.

 

СРБИЈА ИМА И БОНИТЕТ И КРЕДИБИЛИТЕТ

 

„Важно је да је у Србији све мање незапосенх и да људи живе од свог рада. Повећава се долазак станих инвеститора и они не долазе у Србију због географског положаја, већ због сигурности и стабилности, Ја не знам ниједног инвеститора, који је покупио своје ствари и отишао из Србије. То је за то што Србија има и бонитет и кредибилтет. Србија када узме кредит, те паре се враћају кроз капиталне инвестиције.

 

ЕВРОПСКА УНИЈА ЈЕ ЉУБОМОРНА НА СРБИЈУ

 

„Ви министре Мали и председник Вучић сте „највећи кривци“, зато што тако транспарентно радите и причате како смо најбољи у Европи, И јесмо најбољи. А неки из Европске уније су нам замерили, наводно због тога што нема владавине права у нашој земљи, па нећемо да отворимо ниједно поглавље у овој години, иако су обећали два поглавља ове године. То да не постоји владавине права у Србији није тачно. Али тачно је да постоји љубомора из Европска уније, зато што је Србија тако успешна. Владавина права је угрожена за оне који моторном тестером упадају у телевизију. Они су сами себи дали то право. Таква права су угрожена. Кажу „нема слободе медија“. Свуда у свету опозиција има неке своје медије, они који владају своје. Шта је ЦНН радио Трампу... Макрон и Меркелова треба да гледају своју опозицију и шта се у њиховим земљама ради. Шта би урадили да Мари Ле Пен уђе у парламент Француске и ломи државну заставу ? Шта су радили „Жутим прслуцима“ у Француској јер су били незадовољни неким порезом. А наша полиција ни на кога пендрек није дигла ни руку, уколико тај није угрозио органе реда и грађане“, оценио је председник Јединствене Србије.

 

ХОЋЕ ДА ПРЕГОВОРАМО О ТОМЕ КОЛИКО ОД МОЈЕ ДА МИ ДАЈУ

 

И неки из Европе се искидаше што Северна Македонија није напредовала ка Европској унији. Али Македонија је променила само име, а нису јој узели део територије, као што су то урадили Србији. И онда ми да преговарамо за моје „ све је у реду, ајде да се договоримо за моје, да видимо колико ћеш од моје да ми даш да буде моје“. То да опозиција у Србији прича. Чији сте ви бре, за кога ви радите“, упитао је Марковић део опозије у Србији.

 

КОРОНА ЈЕ ЈЕДНОСТАВНО ДЕО НАШЕГ ЖИВОТА

 

„О корони се мој став није променио. Из моје 12 – очлане породице шесторо је било инфциирано тим вирусом. Корона је једноставно постала наш живот, саставни део нашег живота. То је живот. И да не слушамо свакодневно : „корона, вакцина, корона, вакцина“. У Србији вакцина није обавезна, ко хоће да је прими, нека је прими. Ово је сада горе него када су падале бомбе НАТО агресора. Људи су више у страху, више су уплашени“, каже Марковић. „И овде у Скупштини, као да смо ми посланици деца, ајде да се тестирате. Ако ти нешо фали иди у болницу, као и сви обични људи и тамо чекај ред. Што би ми посланци били заштићенији од обичног народа. Људи, иду Свети Никола, католички Божић, Нова Година, православни Божић, Свети Јован. Да људима не преседну ти празници. Ајде да се смире тензије, као када се у рату потпише примирје на 20 дана, да не причамо о вирусу и вакцинама“, каже Марковић.