ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 05.02.2021.

Председник Јединствене Србије и Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма у програму ТВ Прва на тему “зашто у 53 општине у Србији нема јавног превоза”

ПАЛМА : ТО ШТО ЈАГОДИНА ИМА БЕСПЛАТАН ПОРЕВОЗ – ТО ЈЕ НАШ ПОСАО, ТО НИЈЕ ЗА ХВАЛУ. “ НИЈЕ ВАША СЛИКА НОВ НАМЕШТАЈ И АУТОМОБИЛ, НЕГО ШТА СТЕ УРАДИЛИ ЗА ГРАЂАНЕ”

“Ја не могу да верујем да у 53 општине у Србији нема јавног превоза, односно да милион грађана Србије нема јавни превоз. Постоји нешто што се зове тендер и јавне набавке, локална самоуправа распише и ако је понуђач дао неповољну понуду идеш поново на тендер. Грађани су жртве у тим случајевима где нема јавног превоза. И то није нешто да се ми хвалимо који имамо јавни превоз. То би исто било као када би рекао “у Јагодини свака кућа и стан имају воду”. У Јагодини је 15 година бесплатан јавни превоз за ђаке и пензионере, а од пре три године за све грађане. Нико не плаћа јавни превоз” рекао је председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма у укључењу у програм Прве тв где је тема била “зашто 53 општине у Србији немају јавни превоз”. “Бесплатан јавни превоз на територији Јагодине значи да породица која има пет чланова, оне који иду на посао и ђаке, штеди месечно једну минималну плату од 33 000 динара, односно јагодинска локална самоуправа је на тај начнин својим грађанаима који путују повећала плате, јер примају и даље путне трошкове, а не плаћају превоз.”Грађани у Србији сада питају “одакле нам паре?” Те општине које немају јавни превоз имају комуналну полицију да кажњава грађане. И то вам је на месечном нивоу бруто плата за комуналне полицајце 2 400 000 динара у једној општини. Затим чланови Градског или општинског већа, што су политичке функције, њих 20 месечно коштају локални буџет такође 2 400 000 бруто. И то вам је скоро 5 000 000 динара штедње на месечном нивоу. Јагодина нема ни комуналну полицију нити чланови Градског већа примају плате, као ни одборници дневнице нити чланови Наџорних одбора примају плате и дневнице. И штедњом долазимо до пара да помажемо грађанима” рекао је Марковић. “Морате да створите пођеднаке услове за живот и онима који живе на селу са онима који живе у граду. А то значи на селу све улице асфалтиране, домови културе, спортски терени, инфраструктура, расвета, ми смо 60 посто путева поред њива средили са тоалетима и купатилима и настављамо то да радимо. Мене су зафркавали за оно “ 3000 за госпођу и 2000 за господина”. Сада ћу да повећам на “5000 за госпођу и 4000 за господина” и нека зафркавају и даље. И све то није за хвалу, јер то вам је посао када вас народ бира”, каже Марковић. “Најгоре је када на локалној изборној листи имате 70 посто људи који нигде не раде и онда морате њих прво да запослите, а то кошта буџет. Морате да знате шта су вам протитети, а приоритет су увек грађани. Волео би да направите истраживање које су све локалне самоуправе у последњих 7 година купиле нове аутомобиле. Град Јагодина није купио ниједан, ја се возим својим аутомобилиом, а у мом кабинету у Скупштини града Јагодине је намештај стар преко 15 година и нисам купио ниједну столицу за свој кабинет. Није намештај нешто што даје вашу слику него резултат и дела, шта сте постигли”, поручио је Марковић.