ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 11.02.2024.

ПАЛМА : У ЈАГОДИНИ НЕМА ФАНТОМСКИХ БИРАЧА АЛИ ИМА ФАНТОМСКИХ СТРАНАКА

Јуче смо могли чути од једне опозиционе странке у Јагодини, како измишљају неке фантомске бираче у Јагодини, покушавајући да имитирају своје политичке челнике из Београда, исте оне који су прекјуче у Европском парламенту жестоко радили на штету Србије и њених грађана, отворено тражећи да се Србији укине приступ европским фондовима. Одмах да им одговорим да у Јагодини нема фантомских бирача али зато има фантомских странака, за које грађани Јагодине не знају ни ко су, ни где су, ни да ли постоје. Али се редовно оглашавају на појединим опозиционим медијима.

У Јагодини су сви чланови бирачких одбора, па и они испред опозиције, уредно потписали све записнике са бирачких места и није било ни једне примедбе на записник.

Изборни услови су били једнаки за све, контролу над изборним процесом имале су све странке које су учествовале на изборима. Ако су имали било какве примедбе на изборне услове поставља се питање зашто су уопште изашли на изборе.

Није било ни једне примедбе на бирачки списак ни пре, ни током самог изборног дана, а ни непосредно након избора. Откуда ова накнадна и закаснела реакција није ми јасно. Када су видели да их народ неће онда су кренули да се жале странцима и да блате Србију,

надајући се да ће да дођу на власт мимо воље народа, да у наше унутрашње ствари увлачи Европски парламент, како би их можда Европски парламент, а не народ Србије, некако поставио на власт.

Те фантомске странке би требале да знају да јединствени бирачки списак представља јавну исправу у којој се води јединствена евиденција пунолетних држављана Републике Србије који имају бирачко право. Бирачи се уписују у бирачки списак према месту пребивалишта. Ова електронска база података ажурира се тако што се свака промена заснива одговарајућим решењем. Према закону, јединице локалне самоуправе ажурирају бирачки списак као поверени посао.

У делу бирачког списка за подручје града Јагодине уписани су држављани Републике Србије са бирачким правом који имају пријаву пребивалишта у Јагодини. Број уписаних грађана у бирачки списак, како за целу територију Републике Србије, тако и за Јагодину, не може се упоредити са са бројем становника из пописа становништва. Попис становништва представља фактички број грађана, јер се ради по принципу анкетирања грађана који су доступни да дају податке у тренутку пописа.