ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 24.02.2023.

Делегација грчког острва Крит у посети Јагодини

ПАЛМА : ХВАЛА ГРЧКОЈ И ПРЕМИЈЕРУ КИРИЈАКОСУ МИЦОТАКИСУ НА ПОДРШЦИ СРБИЈИ

Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма примио је данас делегацију грчког острва Крит у којој су били градоначелник града Аноја Сократис Кефалојанис, заменици гувернера Крита Јоргос Пицулис и Никос Ксилурис, почасни конзул Србије у Грчкој Никос Пападандонакис, као и амбасадор Србије у Атини Душан Спасојевић. “Грчка је искрен пријатељ Србије, држава која није признала једнострано проглашено независно Косово и председник Србије Александар Вучић и премијер Грчке Киријакос Мицотакис имају веома добру сарадњу у интересу грађана Србије и Грчке. Ја се захваљујем држави Грчкој премијеру Мицотакису на свеобухватној подршци Србији. И отац данашњег премијера Грчке Константин Мицотакис био је такође велики пријатељ Србије”, рекао је Марковић. “Грчка и Србија требају да појачају економску сарадњу на начин да Грчка за оно што увози из других земаља да Србији приоритет, јер су грађани Србије најбројнији туристи у Грчкој током летње сезоне и зато је потребно да се, осим туристичке, појача и економска сарадња између две земље. Када неко пита грађанина Србије “где ћете на море”, одговор је у миллион случајева “у Грчку” и наши грађани и треба да иду на море тамо где нас воле и поштују, а то је Грчка, која је, како ја то често кажем “наша друга кућа. Наши гости са острва Крит су наши пријатељи, а Крит је једно до најлепших острва у Грчкој””, казао је председник Јединствене Србије и Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма, који је и почасни конзул Грчке у Србији.

ПАЛМА ВОДИ У МАРТУ У БЕЧ 350 СТУДЕНАТА И ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА, А КРАЈЕМ МАЈА У ГРЧКУ 1200 ЉУДИ. СВЕ ПЛАЋАЈУ ДОНАТОРИ

Марковић је на данашњој заједничкој конференцији са гостима из Грчке, рекао да Град Јагодина наставља са праксом вођења студената у Беч. “Од 14. до 16. марта у организацији Града Јагодине, а о трошку донатора, у главном граду Аустрије ће боравити 350 студената и просветних радника. Ради се о студентима из Јагодине који студирају у свом граду или у неком другом граду у Србији и студентима који су из других градова, а студирају у Јагодини, граду, који на основи броја становника има највише студената у Србији. Они ће у Бечу обићи чувени Бечки универзитет, као и историјске знаменитости тога града, а политички део делегације имаће састанке у Савезном парламенту Аустрије. Тако се враћамо нашим активностима које смо имали пре пандемије корона вируса. Такође, од 30. маја до 04. јуна у Грчкој ће боравити 1200 људи и то је пракса коју радимо већ 15 година. Највећи број путника биће из Јагодине. За оба ова путовања све трошкове сносе донатори и ниједан динар у те сврхе неће ићи ни из републичког ни буџета града Јагодине, а један од донатора је и Јединствена Србија са свог страначког рачуна, од новца који добија на основу 8 посланика у Скупштни Србије и на тај начин Јединствена Србија враћа новац онима који и пуне буџет, а то су грађани”, изјавио је Марковић.

ГРАДОНАЧЕЛНИК АНОЈЕ : ЈАГОДИНА ЈЕ ПРИМЕР ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

“Ми смо упознати са свим што ради Град Јагодина и како функционше Јагодина као локална самоуправа. На основу свега тога могу рећи да је Град Јагодина веома успешна и права локална самоуправа за пример. Са великом пажњом смо пратили све резултате града Јагодине и оно што је пример је чињеница да сав новац који се слива у буџет Града Јагодине враћа се њеним грађанима, као што је например бесплатан превоз за све ваше грађане и помоћ угроженом становништву. Односи Грчке и Србије имају дубоке корене у православљу, а и вековима смо били на истој страни и данас, у савремено време, настављамо са пријатељством и сарадњом. Циљ нашег доласка је и да занитересујемо грађане Србије за острво Крит, са којим ће из Београда током сезоне бити успостављено 7 летова недељно до Ираклиона и Ханије. Желимо да се наша сарадња, осим на туристичком плану, појача и на економском плану”, рекао је градоначелник града Аноје Сократис Кефалојанис. Конференцији за новинаре присуствовали су и градоначелник Јагодине Ратко Стевановић и начелник Поморавског округа Горан Милосављевић. Гости из Грчке обишли су и јагодински туристички комплекс, први Аква парк у Србији, једини Музеј воштаних фигура у овом делу Европе, највећи вештачки водопад у региону у Излетишту Поток, као и Зоолошки врт.