ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 24.06.2023.

Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Драган Марковић Палма председник Јединствене Србије, народни посланик и председник Скупштине града Јагодине, обишли су поплавама погођена подручја на територији града Јагодине

ВЕСИЋ: ГРАД ЈАГОДИНА ПРЕТРПЕО ОГРОМНУ ШТЕТУ

Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је током обиласка поплавом погођених подручја на територији града Јагодине истакао да је Јагодина град који је у Србији можда и најтеже страдао. По његовој оцени штета коју су у јагодинском селу Драгошевцу изазвале бујичне воде је огромна!

-Ми морамо сада системски да приступимо решавању проблема и да држава заједно са локалним самоуправама обезбеди новац како би се регулисали водотокови. Апелујем на грађане да осигуравају своја домаћинства и пољопривредне усеве, јер у појединим случајевима субвенција државе је и до 70 одсто. Захваљујем се Драгану Марковићу Палми што град Јагодина није чекао на државу, већ је од средстава из локалног буџета почео да санира штету на поплављеним домаћинствима и путевима - казао је министар Весић.

Весић је казао да држава већ у многим местима у Србији ради на обнови мостова и путева и подсетио на речи председника Вучића да неће бити куће у Србији која је поплављена, а да не буде обновљена.

ДРАГАН МАРКОВИЋ ПАЛМА: ПОМОЋИЋЕМО СВАКОЈ ПОРОДИЦИ

Драган Марковић Палма, председник Скупштине града Јагодине, сложио се са министром Весићем да је штета од поплава на територији града Јагодине огромна и додао да су велики проблем и поплављени усеви, пре свих поља под пшеницом где је почетком јула требало да почне жетва.

-Морамо да видимо како ћемо тим људима да надокнадимо штету. Како да повећамо обале водотокова због којих су поплављени и како да помогнемо свакој породици која је претрпела штету у поплавама. Ми смо поплављенима одмах помогли на тај начин што смо им уручили хигијенске и прехрамбене пакете. Сада се као проблем јавља и поплављени намештај као и бела техника, код које су прегорели електромотори. Сигуран сам да ће уз помоћ министарства на чијем је челу Горан Весић, као и председника Александра Вучића, 80 одсто онога што је уништено бити и обновљено - рекао је Марковић.

Марковић је казао да ће град Јагодина наставити са пружањем помоћи поплављенима, не само у Драгошевцу већ и у другим поплављеним селима на подручју града Јагодине. Предложио је да министар Весић и он за двадесетак дана дају извештај о томе шта је све урађено и где су средства за помоћ поплављенима отишла. Од министра је затражио и да ресорно министарство помогне при обнови пољских путева који су такође погођени поплавама.

Поред јагодинског села Драгошевца које је најтеже страдало у недавним поплавама, Марковић и Весић су обишли и два моста на Белици у Јагодини, први код некадашње фабрике Елмос и други ког јагодинске Опште болнице. Обиласку су присуствовали поред представника надлежених служби јагодинске локалне самоуправе, градоначелник Јагодине Ратко Стевановић, начелник Поморавског округа Горан Милосављевић и посланик Српске напредне странке Никола Радосављевић.