ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 03.06.2022.

Mинистар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић потписао са представницима јагодинске локалне самоуправе и немачке развојне КФВ банке Уговор за реализацију изградње постројења за пречишћавање отпадних вода и канализационе мреже

МОМИРОВИЋ : ДО САДА У СРБИЈИ 1,2 МИЛИОНА ЉУДИ ДОБИЛО ПОТПУНО НОВУ ВОДОВОДНУ МРЕЖУ

„За изградњу модерног постројења за пречишћавање отпадних вода и канализационе мреже у Јагодини, по најсавременијим стандардима Европске уније, издвојили смо значајна средства и више од 50 000 становника на териториији Јагодине биће покривено овом инвестицијом. У Јагодини смо доста новца уложили у водоснабдевање, а у 14 градова у Србији смо 1,2 милиона људи покрили са потпуно новом водоводном мрежом и то је петина становништва наше државе. Обећали смо грађанима да нећемо стати и не стојимо, настављамо да градимо. У сарадњи са Савезном Републиком Немачком и Немачком развојном банком до сада смо инвестирали више од 274 000 000 евра у 34 локалне самоуправе у Србији“, рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић, након потписа уговора у Јагодини

ПАЛМА : СРБИЈА САЧУВАЛА СВОЈУ ЕКОНОМИЈУ И ТРАДИЦИОНАЛНЕ ВРЕДНОСТИ

„Желим да се захвалим Влади Републике Србије и председнику Србије Александру Вучићу, који је добро водио и води економску политику Србије, а посебно последњих година када су напади на нашу земљу свакодневни и притисци да Србија промени свој став, да нам кажу ко смо, шта смо и одакле смо, да ми нисмо оно што јесмо и да прихватимо неке нове моделе како би Србија требала да живи у будућности. Оно што је најважније је да је Србија сачувала своје традиционалне вредности и да је сачувала оно што се зове живот, а то је економија. Велики број наших грађана који није имао посао, добио је посао, велики број инвеститора је дошао у Србију и оно што је најважније држава је, која има учешће у финансирању локалних самоуправа у Србији, успела све то да финансира, а да није било инвеститора и да нису велике компаније дошле у Србију, сигуран сам да држава не би могла да помаже градове и општине. На тај начин се коначно десила и децентрализација, да не буде као пре десет, дванаест година, када су се финансирали само Београд, Нови Сад и још два три града. Јагодина је захвална на овом уговору чија реализација ће почети априла месеца следеће године потписом уговора са извођачем радова са комплетном документацијом и ми се надамо да ће Јагодина 2024. година имати пет пута већи капацитет за пречишћавање отпадних вода, а то значи могућност да се отварају нове фабрике и прави велики број зграда. Хвала и министру Момировићу и Влади Србије, али они то не би могли да постигну без председника Србије Александра Вучића“, рекао је председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма.

ПАЛМА: ПО УГОВОРУ КОЈИ ЈЕ ГРАД ПОТПИСАО, ГРАД ЈАГОДИНА И РЕПУБЛИКА ЦЕ ФИНАНСИРАТИ СА ПО 50%, ОДНОСНО СА ПО 11.786.426 ЕВРА, А 499.850 ЕВРА ЈЕ ДОНАЦИЈА БАНКЕ.

Драган Марковић је најавио да изградња новог постројења за пречишћавање отпадних вода почиње у највећем јагодинском селу Рибару, а након тога креће и у свим осталим селима и граду.

Уговор су са министром Момировићем потписали градоначелник Јагодине Ратко Стевановић, директор Јавног комуналног предузећа „Стандард“ из Јагодине Драган Лукић и менаџерка пројекта испред КФВ банке Клагенфурт Стефани Рауприх, која је рекла да је за овај пројекат у Јагодини издвојено 24 000 000 евра. „ Ми са Градом Јагодином имамо и до сада веома успешну сарадњу и до сада смо на територији града Јагодине изградили 13 километара водоводне мреже, реконструисали смо пумпну станицу у селу Рибару, унапредили смо енерегтску ефикасност и довели смо до смањења потрошње енергије и до смањења потрошње угљен диоксида за 403 тоне годишње“, рекла је Стефани Рауприх.

Пројекат замене азбестних цеви комплетно је финансирао град Јагодина.

Потписивању овог уговора у Јагодини присуствовали су и државни секретар у министарству инфраструктуре Енес Бухић, помоћница министра Даница Ускоковић, народни посланик и шеф одборнчке групе СНС у Скупштини града Јагодине Никола Радосављевић и начелник Поморавског округа Горан Милосављевић.