ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 30.03.2021.

ПАЛМА: ДА СУ СРБИЈА И ВУЧИЋ ВОДИЛИ РАЧУНА О СВЕМУ ШТО ЈЕ ЕУ ГОВОРИЛА МИ БИ СМО САДА БИЛИ ЕКОНОМСКИ НАЈНЕРАЗВИЈЕНИЈА ДРЖАВА НА БАЛКАНУ

Председник Јединствене Србије, народни посланик и почасни конзул Грчке у Србији Драган Марковић Палма јуче се у два наврата састао са са министром туризма Грчке господином Харисом Теохарисом, прво је у Народној Скупштини Републике Србије одржан је састанак посланика парламентарне групе пријатељства Србија - Грчка а потом се увече састао сам са министром Теохарисом. Председник Јединствене Србије, народни посланик и почасни конзул Грчке у Србији Драган Марковић Палма, инсистирао је на састанку у Скупштини Републике Србије да министар Теохарис каже када ће Грчка отворити границу за туристе из Србије. Марковић је истакао том приликом да иако је Грчка чланица ЕУ, да по некада треба да покаже и своју аутономију.

"Државе ЕУ које нису наклоњене Србији стално нам замерају што смо направили економских сарадњу са Кином, што нисмо хтели да уведемо Русији санкције, Европа замера Вучићу што је био код Трампа у Белој кући, али да знате, да су Србија и Вучић водили рачуна о свему што је ЕУ говорила, ми би смо сада били економски најнеразвијенија држава на Балкану. И управо та љубомора у ЕУ је све време присутна, стално траже нешто ново од Србије а Србија је све своје међународне обавезе испоштовала као кандидат за улазак у Европску унију. Бугарска је чланица ЕУ а отворила је границе за српске туристе, Турска није чланица ЕУ али су и они отворили своје границе за туристе из Србије као и Албанија. Ја сам јавно позвао грађане Србије да не иду више на море у Црну Гору и преусмерио сам их да на море иду у Грчку. То сам урадио јер Црна Гора све време ради против интереса Србије, па су ишли чак дотле да су хтели као држава да отму имовину Српске православне цркве у Црној Гори. Ви требате да гледате свој економски интерес пре свега , па тек онда интерес ЕУ. Треба да сарађујете са свима, да доводите инвеститоре из читавог света и наравно да отворите границе за туристе из Србије.

И на крају, нама је као и вама јасно да ће овај вирус трајати и следеће године, и да ви нама сада кажете да ће туристи из Србије за 15 дана моћи да путују у Грчку уз ПЦР тест или са потврдом о вакцинацији. Али треба да признате све врсте вакцина, без обзира која држава их производи јер су све вакцине добре и испитане. Моћне државе ЕУ , којима сте конкуренција, хоће економски да вас ослабе, како би ви били само њихови извршиоци " закључио је Марковић.

Министар туризма Грчке господин Теохарис је рекао да ће Грчка дефинитивно отворити своје границе 14. маја али да ће већ 16. или 23.априла пробно отворити границе за држављане ЕУ и неколико других земаља које предњаче у вакцинацији, међу којима ће бити и Србија. Министар Теохарис је рекао и да ће Грчка признавати сетификате и за вакцине Спутњик В и за Синофарм вакцине.

Састанку у Народној Скупштини Републике Србије присуствовали су и амбасадор Грчке у Србији господин Ђакофотакис и председник парламентарне групе пријатељства Србија - Грчка Верољуб Арсић као и посланици чланови ове парламентарне групе.

У вечерњим сатима председник Марковић је имао састанак тет - а тет са министром Теохарисом, са којим је разменио мишљења о предстојећем отварању граница Грчке за грађане Србије.