ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 10.12.2020.

ПАЛМА : ДЕМАНТИ ПОВОДОМ ПИСАЊА ДНЕВНОГ ЛИСТА БЛИЦ ОД 10.12.2020. ГОДИНЕ

У вашим дневним новинама Блиц, у четвртак 10.12.2020. године, у чланку "Неко мора да заустави Палму антиваксера", изнели сте низ нетачних информација, тендециозних и произвољних тумачења мог излагања у Народној Скупштини Републике Србије које је било у уторак 08.12.2020. године.

 

У самом наслову вашег чланка кажете да сам антиваксер, што је ноторна неистина. Никада никога нисам саветовао нити спречавао да прими вакцину. Рекао сам да "вакцина у Србији није обавезна. Ко жели да је прими да може." Лични је став сваког да ли ће примити вакцину или не. То можете видети и у видеу који је објавила РТС у емисији "Шта радите бре" од среде 09.12.2020.године као и у прилогу у другом Дневнику РТСа од 08.12.2020. године. Ти прилози на најбољи начин демантују ваше писање. Чак сам на питање новинара да ли ћу примити вакцину одговорио да ми политичари треба да примимо вакцину последњи , да вакцину прво треба да приме деца, старији, медицински радници, просветни радници, васпитачи, војска, полиција и други који имају стални непосредни контакт са становништвом.

 

Рекао сам да Торлак и држава једини могу да испитују квалитет вакцине и одређују које ће се вакцине користити, а да поједини доктори из Кризног штаба упорно покушавају да наметну свој став коју вакцину треба набавити, и да је моје мишљење да они то не треба да раде. Мој став по питању вируса и вакцине није од јуче, још 2009. године прозвао сам тадашњег министра Томицу Милосављевића и једног доктора који је и сада члан Кризног штаба. Рекао сам тада "сада причате о свињском грипу, за неку годину говорићете како долази коњски грип и да нам поново наметнете вакцину од вашег произвођача ". Њихов циљ је био да наметну која ће се вакцина набавити и добро је познато како се та ствар са вакцином тада завршила.

 

На почетку вашег новинског чланка наводите како тражим да се укину мере заштите од корона вируса. Никада нисам тражио да се укину мере заштите и сам поштујем препоручене мере. Али против сам да свакога дана, на свим ТВ каналима, по 5 сати слушамо тему о корони јер то лоше утиче на психичко стање нације. Народ ће уз Парацетамол паралелно почети да купује и Бенседине, трећина грађана Србије упашће у депресију. За то сам да се грађанима пруже елементарне информације о броју заражених и умрлих. И да се разумемо, изузетно поштујем лекаре који се свакодневно боре да спасу животе људи у Ковид болницама. За то сам да њих чујемо на телевизији, да поруче грађанима да се не лече кући сами, да се јаве чим осете прве симптоме како не би довели себе у тешко здравствено стање. Али сам против оних лекара који се баве статистиком. Њихова статистика не може никако помоћи јер је вирус нов и о њему јако мало знамо, тако да не постоји статистика из ранијих периода са којом би могли поредити садашњу ситуацију.

 

Кажете у вашем чланку како ја ширим панику. Управо је супротно. Ти лекари - статистичари, који се непрестано врте по телевизијама по неколико сати дневно шире панику и страх у народу. И управо је то разлог зашто сам ја против њиховог прекомерног појављивања на ТВ каналима. Треба укинути ширење панике а не треба укинути мере заштите. То је оно што сам рекао у свом излагању а ви сте потпуно изокренули смисао и моје речи потпуно погрешно тумачили у вашем чланку.

 

Смешна ми је изјава једног истакнутог члана Кризног штаба недавно да кафићи могу радити али да музика мора бити тиха јер када је музика гласна, људи гласније причају и тада избацују више капљица / вируса и шире заразу. Нико на свету са сигурношћу не зна како се преноси вирус, али наш члан Кризног штаба зна да је музика крива.

 

Корона је на жалост ту са нама, људи на жалост умиру од ње. Рекао сам да ми морамо да научимо да живимо са короном, да живот мора да иде даље, да Србија мора да ради. Ако се оваква пропаганда настави и даље, фабрике ће стати, стаће живот и држава неће имати одакле да исплати плате и пензије и све оно што су текуће обавезе из буџета Републике Србије. Нисам против мера као што су маске и физичка дистанца али на посао мора да се иде.

 

У вашем чланку кажете да не поштујем мере и помињете Пантелејмонски вашар. Десет дана пре вашара и 27 дана после вашара није било ни једног човека који се јавио болници у Јагодини са симптомима короне. Ово лако можете проверити у јагодинској болници.

 

Живим у породици која има 12 чланова и нисам пустињак па да ме баш брига када говорим о овој теми. Од нас дванаесторо, шесторо је имало корону. Супруга, син, снаја, унук, унука и ја. Тако да сам на својој кожи осетио шта је то корона. Зато себи дајем за право да имам свој став по овом питању.

 

Не знам разлоге за ваше нетачно, тендециозно и произвољно тумачење мојих изјава али као човек који се бави и медијима, као неко ко зна шта је објективно извештавање захтевам да објавите мој деманти.

 

Молим вас да овај мој деманти објавите на насловној страни ваших новина и у тексту, баш као што сте објавили да сам рекао нешто што нисам.

 

Матерјалне доказе који потврђују ово што сам рекао можете наћи у Скупштинским стенограмима, као и у видеу који вам шаљем уз овај деманти.

 

Драган Марковић Палма

председник Јединствене Србије и

народни посланик