ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 11.03.2021.

ПАЛМА У ЗВАНИЧНОЈ ПОСЕТИ ЕГИПТУ ПОСЕТИО МИНИСТАРСТВО ТУРИЗМА И ЕГИПАТСКИ ПАРЛАМЕНТ:

ПАЛМА И ЗАМЕНИЦА МИНИСТРА ТУРИЗМА СЛОЖИЛИ СЕ ДА СЕ ОРГАНИЗУЈЕ РАЗМЕНА СТУДЕНАТА

Председник Јединствене Србије, народни посланик и председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма са својом делегацијом је у званичној посети Египту. Данас је у египатској престоници Каиру, у Министарству туризма Египта имао састанак са заменицом министра туризма госпођом Гадом Халаби. Марковић и Халаби су разговарали о развоју туризма у две државе, нарочито у условима када је читав свет захватила пандемија КОВИД 19.

Марковић је истакао да је у овом тренутку Египат једна од ретких држава која је отворила своје границе за стране туристе, уз обавезан ПЦР тест, што је прихватљив услов за наше грађане. Марковић је истакао да је важно повећати и број египатских туриста који долазе у Србију, јер Србија нуди много лепих и интересантних туристичких садржаја. Поред наше престонице Београда, Србија има јако пуно бања, прелепе планине, живописну природу, богате и значајне културно - историјске локалитете, одличну храну. На тај начин би обе државе имале значајну корист од сарадње.

Из године у годину повећава се број туриста као и број летова из Београда за Хургаду и Каиро. Да би неко био туриста мора прво да заради. Србија се данас снажно развија, отварају се нова радна места тако Србија постаје извор све већег броја туриста.

Госпођа Халаби је предложила да се започне за разменом студената и да је то одличан начин да се јачају везе између две државе. Министарка Халаби је изјавила да је идеја господина Марковића да доведе 100 најбољих лекара специкалиста у Хургаду од 11- 17. априла бриљантна идеја и да ће лично дочекати ту делегацију. Марковић се сложио са предлогом да се започне са разменом студената јер је арапски језик дефицитаран, нарочито у Србији која жели да развија добре економске односе са афричко - арапским земљама, нарочито са Египтом као најзначајнијом земљом Блиског истока. Палма је госпођи Халаби пренео поздрав председника Републике Србије Александра Вучића.

ПАЛМА У ЕГИПАТСКОМ ПАРЛАМЕНТУ : ПОСЛАНИЦИ ОБА ПАРЛАМЕНТА БОЉОМ САРАДЊОМ МОГУ ЗНАЧАЈНО ДОПРИНЕТИ ЈАЧАЊУ ОДНОСА ДВЕ ДРЖАВЕ

Драган Марковић Палма са делегацијом је данас обишао и египатски Парламент, где их је примила група египатских посланика. Ту се разговарало о интезивирању сарадње два Парламента. Марковић је истакао добру праксу у Скупштини Републике Србије да сваког уторка и четвртка посланици постављају питања Влади а да сваког последњег четвртка у месецу сви чланови Владе присуствују седници и директно одговарају на питања посланика, те да ми као посланици можемо покренути на тај начин и важна питања везана за јачање сарадње две државе у Парламенту и пред нашим Владама. Марковић је замолио посланике из Египта да замоле Владу те државе да укине ПЦР тест за оне који су се вакцинисали два пута. Марковић је народним посланицима из Египта пренео поздраве председника Народне Скупштине Републике Србије Ивице Дачића. Председник Јединствене Србије је истакао да је Египат важан партнер Србији као најјача држава на Блиском истоку и да су овакви сусрети важни како би се што боље објаснила позиција Србије и како би наши пријатељи јасније разумели шта се дешавало у Србији у задњих 50 година. Марковић је позвао египатске колеге да посете наш Парламент, да боље упознају Србију и да се увере да Србија није онаква каквом су је годинама описивали велики светски медији. Србија данас предњачи у развоју, и по стопи раста БДПа је међу првим државама у Европи. Србија је данас економски стабилна држава што се могло видети нарочито и времену пандемије КОВИД 19, јер је пружила велику новчану помоћ како привреди тако и свим категоријама становништва од радника и лекара до пензионера.

Србија спроводи масовну вакцинацију. Друга је у Европи по броју вакцинисаних на милион становника а прва у Европи по броју људи који су ревакцинисани на милион становника. Србија је једна од ретких држава која се може похвалити да има 4 различите врсте вакцина у понуди. Египат нема велики број заражених у односу на број становника рекао је Марковић и истакао да управо народни посланици као представници два народа могу много допринети побољшању односа две државе.

У делегацији су поред Драгана Марковића Палме и народни посланик Живота Старчевић, начелник Поморавског округа Горан Милосављевић и амбасадор Републике Србије у Египту Југослав Вукадиновић.