ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 06.12.2021.

РАДОМИР ДМИТРОВИЋ МИНИСТАР ЗА БРИГУ О ПОРОДИЦИ И ДЕМОГРАФИЈУ И ДРАГАН МАРКОВИЋ ПАЛМА ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ ГРАДА ЈАГОДИНЕ ОДРЖАЛИ ЗАЈЕДНИЧКУ КОНФЕРЕНЦИЈУ ЗА НОВИНАРЕ

СРБИЈА МОРА ДА ДОБИЈЕ ДЕМОГРАФСКУ БИТКУ

РАДОМИР ДМИТРОВИЋ: НА ПРЕДЛОГ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА ДО КРАЈА ГОДИНЕ НОВИ ПАКЕТ МЕРА ДРЖАВЕ КОЈИ ИМА ЗА ЦИЉ ПОВЕЋАЊЕ НАТАЛИТЕТА

Министар Дмитровић је истакао да су ретки примери у Србији да приликом посета локалних самоуправа буде задовољан оним што је у њима урађено по питању демографије и да је Јагодина један од ретких градова где је задовољан свим оним мерама које су спроведене како би се зауставила бела куга. Дмитровић је казао да је Јагодина имала снаге да се ухвати у коштац са овим проблемом.

-Захваљујем Марковићу на мерама којима успева да ублажи демографски пад. Ми морамо у наредном периоду да поведемо више рачуна о одумирању српског села, да заштитимо српског сељака од увоза свега и свачега јер неконтролисани увоз намирница има за резултат и пропадање сеоских домаћинстава. Што се тиче повећања наталитета, на предлог председника Вучића до краја године биће донет нови пакет мера који ће имати за циљ да поспеши рађање деце. Свако новорођено дете ће добити по 300.000 динара, а у том пакету мера биће размотрена и могућност како да младим људима кроз подстицај од 20.000 евра омогућимо куповину стана - закључио је Дмитровић.

ДРАГАН МАРКОВИЋ ПАЛМА: БРИГА О ДЕЦИ И ПОРОДИЦИ ПРИОРИТЕТ ГРАДА ЈАГОДИНЕ

Драган Марковић Палма председник Скупштине града Јагодине нагласио је да град Јагодина издаваја огромна средства за помоћ породици, деци и социјално угроженим категоријама становништва. Напоменуо је да је град Јагодина први у Србији донео одлуку да се новорођена деца помажу са 1200 евра, што је допринело да на територији града у поједини школским годинама буде чак и до два одељења основаца више уписано. Такође је рекао да је за свако четврто и даље рођено дете у периоду од 2008 до 2010. године град донео одлуку да се та деца помажу са двеста евра до пунолетства сваког месеца, што та деца и дан данас примају.

-Изградили смо нове школе и вртиће. Све до епидемије корона вируса, 15 година су у организацији града студенти путовали у Беч, средњошколци ишли на летовање у Грчку, а основци када заврше четврти и осми разред у Црну Гору. Помагали смо грађане и у време короне и тада смо за најугроженије поделили 7.500 пакета са храном и средствима за личну хигијену. Код нас у Јагодини је од пре три године бесплатан аутобуски превоз за све, а до тада ову могућност су имали ђаци и студенти са територије града. Само у прошлој години за социјална давања град Јагодина је издвојио више од 200 милона динара - казао је Марковић.