ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 30.08.2021.

Велико признање за Драгана Марковића Палму у Грчкој

ЈЕДНА УЛИЦА У ПАРАЛИЈИ ДОБИЈА ИМЕ ДРАГАНА МАРКОВИЋА ПАЛМЕ

Градоначелник града Катерини Константинос Коукодимос данас је на званичном пријему у Катерини саопстио да ће једна улица у Паралији, која припада Катерини добити име Драгана Марковића Палме. Куокодимос је то саопстио на пријему за српску делегацију на чијем челу јесте Марковић, а присутни су били функционери Јединствене Србије, међу којима и два народна послаика Живота Старчевић и Славенко Унковић, као и више пољопривредника из Србије, јер због епидемиолошких мера није била могућа бројнија посета градоначелнику Катерине. "Господине Марковићу, осим што сте почасни грађанин града Катерини, ја желим да Вам се још више захвалим на свему што радите, како на унапређењу односа Јагодине и Катерине и Паралије, тако и на унапређењу односа Србије и Грчке. Ви сте ту сарадњу подигли на још виши ниво и због свега тога ја ћу на седници Скупштине града Катерини предложити да једна улица понесе Ваше име - Улица Драгана Марковића Палме и сигуран сам да ће овај мој предлог бити једногласно усвојен од стране одборника града Катерини", рекао је Куокодимси. Марковић је прихватио овај предлог. "Наравно да прихватам Ваш предлог и почаствован сам, све што радим у односима између Србије и Грчке, као и овде у регији Пиерија, у Паралији, не радим да би добио неку титулу или улицу, већ су то моја људска осећања. Моја породица и ја већ 37 година летујемо у Паралији и без обзира на моју функцију и рејтинг у Србији, ја се нисам променио", рекао је Марковић захваљујући се градоначелнику Катерине на овој великој части. У Грчкој, тачније у Атини постоји Карађорђева улица, а у Паризу Краља Петра Првог Карађорђевића, има и неколко Теслиних улица, као и београдских и српских, тако да је Драган Марковић Палма ушао у ред малобројних Срба чије име носе улице у свету.

Марковић је рекао да је приликом претходне посете маја месеца, када је довео делегацију од 600 лекара у Паралији од господина Кукодимоса, који је био и народни посланик добио информацију да Грчка никада неће признати независност Косова и Метохије. Тих дана је провејавала прича да постоји таква могућност јер је Канцеларији Косова у Атини подигнут статус од трговачке канцеларије у Канцеларију за заступање косовских интереса до нивоа директората министарства. Кукодимос је проверио код неких чланова Владе Грчке и први нам дао ту радосну информацију коју је недавно потврдио и премијер Грчке Мицотакис. На том претходном путовању Драган Марковић Палма је јавно затражио да се укине ПЦР тест за грађане Србије и да граница ради 24 сата, што је након неколико дана и урађено.

Иначе Драган Марковић Палма је и почасни грађанин Катеринија и почасни конзул Грчке у Србији.

Делегација од 992 пољопривредника из 35 градова у Србији наставља своју посету. Сутра ће обићи неколико фарми и видети на који начин се њихове колеге у Грчкој баве сточарством. Синоћ је организована свечена вечера за половину чланова делегације и у току вечере се председник Вучић телефоном директно укључио и поздравио присутне пољопривреднике и рекао им да не брину и да ће држава помагати пољопривредне произвођаче. Вечерас ће бити организована свечана вечера за другу половину делегације. На свечаним вечерама пољопривреднике забавља чувена естрадна звезда Гордана Лазаревић, која је свој програм започела и подигла атмосферу чувеном песмом Видовдан.

Новац за организацију овог путовања највећим делом обезбеђен је од новца који Јединствена Србија прима из буџета као парламентарна странка на основу броја посланика а мањим делом од других донатора.

ПАЛМА ПОКЛОНИО СРПСКУ ШАПКУ, ОПАНКЕ, КАНИЦЕ И СРПСКУ ДУЊУ ГРАДОНАЧЕЛНИКУ КАТЕРИНИЈА

Након састанка Марковић и његов домаћин Кукидимос разменили су поклоне, а Палма је донео специфичан поклон градоначелнику Катерине. " Поклањам вам једну српску шапку коју су српски војници носили у 1. и 2. светском рату. Некада су на челу имали кокарду и петокраку, а ја сам ставио заставе Србије и Грчке. Поред капе поклањам вам српски опанак, канице за појас и домаћу српску дуњу ракију", казао је Марковић. Куокодимос је узвратио најквалитенијим вином из тог дела Грчке.