ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 08.10.2021.

Делегација грчког града Катерини у посети Јагодини

МАРКОВИЋ ПОЗВАО ГРЧКЕ СТУДЕНТЕ ДА ПОНОВО СТУДИРАЈУ У СРБИЈИ КАО НЕКАДА И ЗАХВАЛИО СЕ ГРЧКОЈ ШТО НИЈЕ ПРИЗНАЛА ТАКОЗВАНО НЕЗАВИСНО КОСОВО И МЕТОХИЈУ

У посети Јагодини налази се 65-о члана делегација из грчке регије Пиерија, чији је главни град Катерини, а коме припада најпознатије летовалиште у том делу Грчке Паралија. На челу делегације је градоначелник Катерини Константинос Коукодимос, са својим сарадницима, затим одборници Скупштине града Катерини, привредници, власници хотела, агенција, просветни радници као и новинари. За њих је данас председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма приредио пријем. Марковић је почасни конзул Грчке у Србији и почасни грађанин града Катерини.

Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма је позвао студенте из Грчке да поново студирају у Србији као што је то био случај пре 30 година. „До пре 30 година велики број студената из Грчке студирао је у Србији. Највећи број у Београду, посебно на медицинском факултету, а велики број је студирао и на Педагошком факултету у Јагодини. Србија је данас поново успешна земја, која најбрже напредује у Европи, мирна и стабилна, и ја позивам студенте из Грчке да поново студирају на факултетима у Србији, како у Београду, Нишу, Крагујевцу, Новом Саду, тако и у Јагодини. Такође позивам привреднике из Грчке да за робу коју увозе у Грчку приоритет дају Србији, а исто тако и да привредници из Србије приоритет приликом увоза дају роби из Грчке. Србија је захвална Грчкој што подржава територијални интегритет и суверенитет Србије на целој њеној територији и што Грчка није признала такозвано независно Косово и Метохију. Било је прича када је Приштина отворила трговинску канцеларију у Атини, која је касније постала политичка, да ће то да прерасте у амбасаду, међутим наш пријатељ градоначелник Катерини Константинос Коукодимос који је 14 година био посланик у грчком парламенту је проверио ту информацију када смо били пре 4 месеца у Грчкој и добио је уверавања да се то неће десити. Ове недеље је то на самиту у Словенији потврдио и грчки премијер Киријакос Мицотакис у разговору са председником Србије Александром Вучићем рекавши да Грчка наставља да подржава територијални интегритет и суверенитет Србије. За наставак наших пријатељских односа важно је и одлично пријатељство и сарадња председника Србије Вучића и грчког премијера Мицотакиса“, рекао је Марковић.

ШЕФ ГРЧКЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ СЕДЕО У ЈАГОДИНСКОМ ПАРЛАМЕНТУ НА ХОКЛИЦИ СТОЛИЦИ

На самом почетку данашњег пријема за грчку делегацију председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма објаснио је свом грчком колеги Константиносу Коукодимосу зашто седи на хоклици на столици, а не у фотељи. „На мој предлог све функционерске фотеље у Скупштини града Јагодине су продате на аукцији и те паре смо дали породицама које имају троје и више деце и лошијег су материјалног стања. Било је то 2017. године и од тада и ја и сви функционери у Скупштини града Јагодине седимо на хоклици стоилици, јер политичари се не бирају да би сели у фотеље, већ да нешто раде за грађане. Сваки политичар када му престане функција памтиће се по делима“ рекао је Марковић и нагласио да он и његова породица не летују на егзотичним дестинацијама, већ тамо где иде обичан народ. „Преко 30 година летујем у Паралији са породицом и пријатељима и најслађи ми је гирос у Паралији“, рекао је Марковић и за то добио аплауз гостију из Грчке.

ЦЕНТРАЛНА УЛИЦА У ПАРАЛИЈИ КОЈА ПОВЕЗУЈЕ ПАРАЛИЈУ И ОЛИМПИК БИЧ У ГРЧКОЈ НОСИЋЕ НАЗИВ, УЛИЦА ДРАГАНА МАРКОВИЋА ПАЛМЕ

Шеф грчке делегације у посети Јагодини градоначелник Катерине Константинос Коукодимос, који је функционер владајуће партије Неа демократија премијера Мицотакиса рекао је да ће главна улица у Паралији носити име Драгана Марковића Палме. „До краја године на седници Скупштине града Катерини биће донета одлука да једна улица у Паралији понесе име нашег пријатеља и великог пријатеља регије Пиерија и целе Грчке Драгана Марковића Палме и донели смо одлуку да то буде централна улица у Паралији која води према Олимпик Бичу“, рекао је Коукодимос и нагласио да се Грци у Србији осећају као код своје куће. Марковић је за Коукидомса рекао да је он и српски градоначелник у Грчкој.

У српској делегацији, поред Марковића, били су и градоначелник Јагодине Ратко Стевановћ, начелник Поморавског округа, одборник и председник СПС-а за Јагодину и Поморавски округ Горан Милосављевић, народни посланик, одборник и председник Српске напредне странке за Јагодину Никола Радосављевић, одборник Праве Србије Душан Марковић, одборник Покрета за обнову Краљевине Србије Горан Јеличић, одборник Групе грађана „Нећемо да ћутимо“ Мита Арсић, као и повереник манастира Хиландар за Србију Милош Стојковић. Грчка гелегација је након пријема у Скупштини града Јагодине обишла зелену пијацу у Јагодини, туристички комплекс Јагодине у чијем саставу су Аква парк, Зоо врт, Музеј воштаних фигура и шеталиште Поток, као и Храм Светог Јована Крститеља у Кончареву, чији је ктитор Драган Марковић Палма са породицом.