ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 09.02.2021.

ПАЛМА : МОГУ ЛИ ЕПИДЕМИОЛОШКЕ ОБАВЕЗЕ ПРЕРАСТИ У ПРЕПОРУКЕ

“Моје питање је да ли они који су вакцинисани, са првом и другом вакцином и они који су прележали корону и имају антитела треба да и даље носе заштитне маске. Што се тиче рада угоститељских радњи у Србији које сада раде до 20 часова, да видимо да ли може да им се продужи радно време до 23 сата, јер је то време када имају мало веће пазаре и да поштују све прописане епидемиолошке мере. Такође моје питање за ресорну министарку, која је и члан Републичког кризног штаба др Кисић Тепавчевић је какво је њено мишљење о томе да наш Кризни штаб усвоји одуку УЕФЕ да на фудбалској утакмици Црвена Звезда – Милан буде попуњена трећина капацитета стадиона “Рајко Митић” уз поштовање дистанце. Ја знам да ће сада одређен број стручњака из области медицине да каже “здравље и живот су најважнији”. И јесте тако, али ма нешто што се зове свакодневни живот и породице. Такође, спорт спаја људе и младим људима идоли треба да буду на спортским теренима, а не они који су последњих неколико дана завршили тамо где им је место. Увек постоји ризик, али да покушамо да смањимо ризик, а да публике ипак буде на стадиону колико је могуће. Такође да видимо да ли неке епидемиолошке обавезе могу да прерасту у препоруке”, упитао је председник и шеф посланичке групе Јединствене Србије Драган Марковић Палма министарку за рад, запошљавање, борачка и сцијална питања, др Дарију Кисић Тепавчевић. која је и члан Републичког кризног штаба, током данашње седнице Скупштине Србије.

КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ : МАСКЕ СЕ И ДАЉЕ НОСЕ И АКО СТЕ ВАКЦИНИСАНИ

“Ми треба да дођемо до 70 посто вакцинисаних људи да спечимо ширење болести. То је циљ, Ово са короном предуго траје и ово није само здравствени, већ и економски проблем. Што се тиче маски, препорука је да се оне и даље носе. Вакцине којима се грађани вакцинишу су ефикасне 90, па чак и 95 посто, али не и 100 посто. Постоји мањи број људи који јесте вакцинисан, али нема антитела. Тако да маске треба да се носе не због оних који су вакцинисани, већ због њихове околине, јер они могу да транзиторно носе вирус”, рекла је Кисић Тепавчевић.

НЕ ЧЕКАЈТЕ ВУЧИЋА ДА ВАМ РЕШИ ЈАВНИ ПРЕВОЗ ПО ЛОКАЛНИМ САМОУПРАВАМА

“Милион људи у Србији у 53 јединице локалне самоуправе нема организован јавни превоз. Мени то није јасно, јер локалној самоуправи за то не требају паре, већ само да спроведе тендер и организује превоз. Како у тим општинама деца иду у школу, радници на посао, пензионери до града или општине ? Како неко ко је болестан, а није за санитет, а село му је 15 километара удаљено од града, шта ће он ? У овај проблем треба да се укључи и ресорно министарство. Те локалне самуправе не треба да дају субвенције, не требају им паре као што је случај у Јагодини и још неколико општина где је превоз и бесплатан, Ти градоначелници и председници општина да не чекају Вучића, који максимално помаже свима, да им дође и реши јавни превоз”, рекао је Марковић.

МАЊИ БРОЈ СОЦИЈАЛНИХ СЛУЧАЈЕВА У СРБИЈИ

“Социјална правда је основа програма Јединствене Србије. Данас држава Србија има добру социјалну политику и зато је данас у Србији много мање људи који траже социјалну помоћ и много мање људи који долазе у Црвени крст по топли оброк. То је пре свега због чињенице да они који некада нису радили, сада имају радно место, јер је отворен велики број фабрика. Србија има највише инвеститора у овм делу Европе и највише оних који желе да дођу и инвестирају у нашој држави. Ми треба да искористимо ту међународну популарност и економску стабилност Србије. Такође по питању социјалне проблематике треба да сарађују министарство за рад, запошљавање, борачка питања и социјална питања и локалне самоуправе”, изјавио је данас у Скупштини Србије, председник и шеф посланичке групе Јединствене Србије Драган Марковић Палма, говорећи о тачки дневног реда везаној за социјалне карте, коју је образложила ресорна министарка Дарија Кисић Тепавчевић.