ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 10.05.2022.

Председник Јединствене Србије и Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма примио је данас у званичну посету амбасадора Арапске Републике Египат у Србији Басела Салаха

ПАЛМА : ПРИЈАТЕЉСТВО ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И ЕГИПТА ПРЕТВОРИТИ У ЕКОНОМСКУ САРАДЊУ

„Данас смо са Његовом екселенцијом амбасадором Арапске Републике Египат у Србији Баселом Салахом разговарали о економској сарадњи. Ми смо управо из Јагодине пре 4 године отворили интензивнију сарадњу са Египтом. За Србију је важно да Египат у наредном периоду за оно што увози из других држава да приоритет производима из Србије. Оно што ће у наредне две године бити најдефицитарније је храна, а Србија има довољно прехрамбених и пољопривредних производа и за своје потребе и за извоз. Важно је да пријатељство између наше две земље буде још јаче и да то пријатељство претворимо у економску сарадњу. Председник Србије Александар Вучић и председник Египта Ел Сиси имају добру сарадњу, што је важно за јачање економске сарадње“, изјавио је Марковић рекавши да су у организацији Скупштине града Јагодине и Јединствене Србије, а о трошку донатора, досада 4 делегације са укупно 450 здравстених радника из целе Србије боравиле у египатском граду Хургади. „Добили смо за та путовања веома повољне цене, а већ имамо веома повољну понуду од гувернера регије где се налази познато египатско туристичко место Шарм Ел Шеик да дођемо у Шарм Ел Шеик и та посета ће се десити у октобру ове године. Ја сам у Хургади добио титулу Оскар популарности као најпознатији странац и то ми је прва титула из те братско – пријатељске афричке земље“, казао је Марковић додавши да је Египат најмоћнија држава Блиског истока у сваком погледу. Драган Марковић Палма је рекао новинарима да његов данашњи гост Басел Салах није ни у каквом сродству са тренутно најпознатијим фудбалером из Африке, Мо Салахом који игра за Ливерпул, али да је амбасадор велики заљубљеник у фудбал и да зна да цео Египат навија за Ливерпул због Мо Салаха.

БАСЕЛ САЛАХ : НИЈЕ ПАЛМА НАЈПОЗНАТИЈИ СТРАНАЦ НЕГО НАЈПОЗНАТИЈИ ЕГИПЋАНИН У ХУРГАДИ

„Ја сам веома почаствован што сам данас гост Јагодине и поносан сам што сам амбасадор своје земље у Србији. Тек сам три месеца у Србији, а наишао сам само на пријатељство и сарадњу. Председник Србије Александар Вучић пружио ми је као амбасадору Египта сву потребну помоћ. Господин Палма није најпознатији странац у Хургади, он је за нас најпознатији Египћанин који је много учинио за јачање сарадње између наше две земље. Ја сам данас у Јагодини имао више разговора са представницима веома утицајних компанија и као амбасадор учинићу све да се појача привредна сарадња између две земље и да се што више прозивода из Србије извезе у Египат. Имамо много могућности за сарадњу у пољопривреди, телекомуникацијама, здравству и туризму“, рекао је египатски амбасадор у Србији Басел Салах. Марковић и Салах данас су у Јагодини разговорали са руководством компанија Феман, Вибак Балкани и Тестерал о могућностима извоза у Египат. Фабрика за производњу електроопреме Феман већ је послала понуду једној великој египатској компанији у вредности од пола милиона долара за своје производе. Амбасадор Египта обишао је и туристичке потенцијале Јагодине, Музеј воштаних фигура где се сликао са воштаним фигурама некадашњег и садашњег председника Египта, Гамала Абдела Насера и Ел Сисија, а обишао је и Аква парк, шеталиште Поток са највећим вештачким водопадом у овом делу Европе као и јагодински Зоолошки врт „Тигар“.