ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 01.12.2020.

"Србија добро стоји јер има мање корисника, а више обвезника" изјавио је председник и шеф посланичке групе Јединствене Србије Драган Марковић Палма

„Јединствена Србија ће гласати за предложене законе. Желим да укажем на нешто што грађани Србије не могу да схвате, а то су различити ставови о Србији Међународног монетаног фонда и Фискалног савета Србије. Када су у питању пензије и плате онда дође до тог вакума између државе Србије и Фискалног савета. Да ли ће бити повећане пензије и плате, шта су аргументи, шта су чињенице и по којој то методологији ради Фискални савет где има доста стручних људи. Ми треба да се користимо чињеницама и када су у питања нова радна места, а то значи да имамо данас мање корисника, а више обвезника. То је није био случај ранијих година и из године у годину се повећава број запослених. Али увек када слушам Фискални савет постоје неке примедбе. Не кажем да није добронамерно, али се доводе у заблуду они који очекују да се повећају плате и пензије. Фискални савет треба да обрати пажњу и на тему бонитета предузећа, приватног предузетника и оних који овој држави плаћају порез, а бонитет је важан за добијање кредита. Некада је књиговодствена вредност била неколико пута мања од тржишне вредности предузећа. Данас вредност капитала не пада, као што је то некад било. Важно је обратити пажњу и на амортизацију предузећа. Није исто са фабрикама које раде са 5 посто капацитета и онима које раде са 100 посто капацитета. Морамо да видимо како ћемо ту амортизацију да увећамо, да се не деси да тржишна вредност капитала буде мања од грађевинске вредности и онда штету има и власник капитала и држава. Ја ово говоримо као привредник 40 година и говорим из праксе“, изјавио је данас у Скупштини Србије председник и шеф посланичке групе Јединствене Србије Драган Марковић Палма, говорећи о законима који су на дневном реду.

 

ПАЛМА ПОРУЧИО ФИСКАЛНОМ САВЕТУ : ЖИВОТ НЕМА ВРЕМЕНА ДА ЧЕКА

 

„Када говоримо о Хартијама од вредности, 98 посто грађана Србије не зна шта су Хартије од вредности, јер их једноставно не интересује. Надлежни морају да упознају грађане Србије са тим појмом. Србију су сви похвалили и ММФ и они који одређују на основу чега Србија иде према горе када је у питању Бруто друштвени производ. Данас и европски гиганти имају мањи раст друштвеног производа од Србије. Србија је створила одличне услове за долазак инвеститора и у ситуацији пандемије је држава Србија дала три плате по 30 000 динара и две по 18 000 динара, а да се питао Фискални савет они би рекли „ајде мало да сачекамо“. Али живот нема времена да чека. Ми имамо добар Закон о јавним набавкама, али има и мане. Агенција за борбу против корупције треба да се позабави тим проблемом, а то је рекетирање људи који излазе на тендер. Неко изађе на тендер и онда се у тендерској документацији нађе на пример реч “можда“ и онда се чека три месеца сагласност. Поднесе се жалба и 3 месеца се чека. Ко су ти субјекти, а има их око 15, који то раде све време и рекетирају и трговце и произвођаче. Мора да се види ко су субјекти који излазе на тендер, да ли су то предузећа оформљена пре две три године без радног искуства, осим једног посла који се тиче онога чиме се тендер бави. Молим надлежну комисију да се огласи тим поводом, односно да објасни ту рупу у закону.

 

НАЂИТЕ КРУПНЕ ЗВЕРКЕ, А НЕ СИРОМАШНЕ ОПШТИНЕ

 

„Овде смо чули како су четири сиромашне општине направиле неке пропусте у време изборне кампање, односно не зна се да ли су потрошили например 700 евра више или мање. Ајмо оне крупне зверке да нам буду тема, али тема са материјалним доказима, а не да кажу из Агенције за борбу против корупције нашли смо те и те сиромашне општине или неке партије које нису прешле цензус и одакле ће да плате то што треба да плате. Нисам за то да се не плаћају казне, али ја сам очекивао у извештају надлежне агенције да се помену имена и називи компанија које крше закон. Не желим да будем полицајац нити да упирем прст у некога, али сам човек из живота. И желим да видим некога ко се бави јавним набавкама да ли ће се бавити овом темом. И да видимо ко су тих 15 – 20 који излазе на конкурсе, а то им није главна делатност. Некада ако сте транспртна или грађевинска фирма нисте могли да изађете на тендер за прехрану. А данас и вулканизер може да се пријави и да продаје и јогурт и кисело млеко. Може Вучић да се искида и да не спава данима, али ви који дајете извештај морате да кажете „тај и тај је урадио то и то““, рекао је Марковић. „Ја говорим оно што мислим, никога не вређам, али дајем себи за право да имам своју аутономију. Онај ко нема аутономију треба да иде да чува козе. Ми треба да будемо јединствени и да се боримо заједно против нечега, а то је невидљиви корона вирус, што не знамо колико ће да траје“ рекао је председник Јединствене Србије.